Specialiștii de la Muzeul Satului Bănățean care asigură conservarea și restaurarea obiectelor vechi vor putea fi văzuți la treabă de către vizitatori. Instituția va construi un nou imobil deoarece spațiile avute acum sunt insuficiente.
„Am demarat o serie de investiții noi, în sensul că funcționăm într-o singură clădire pavilionară unde sunt și depozitele și spațiul exozițional și administrația și colegii muzeografi. Adică suntem foarte înghesuiți. Și atunci pentru conservatori și restauratori am gândit o nouă clădire care va fi construită în marginea complexului muzeal, un spațiu unde au existat niște ateliere din anii 50-60, sunt într-o stare precară și vor fi demolate, iar în locul lor va fi ridicat un depozit de tranzit. Dar mai mult decât atât clădirea aceasta va fi multifuncțională și imersivă, în sensul că toate activitățile desfășurate de restauratori și conservatori vor putea fi văzute, admirate și apreciate de vizitatori. Deci vor avea acces liber în timpul programului de lucru. Vizitatorii efectiv vor putea vedea cum se lucrează”, a declarat pentru Tion conf. dr. Dorel Micle, directorul Muzeului Satului Bănățean.
În noua clădire, care va fi ridicată lângă poarta numărul 1 a Muzeului Satului Bănățean, de pe strada Avram Imbroane, se va desfășura și activitatea de deparazitare a tuturor materialelor care vor intra în muzeu, a materialului lemnos în special.
„Avem diverse donații sau achiziții de arhitectură, de elemente din lemn, care pot să vină cu diverși paraziți. Nu se mai acceptă astăzi ca această deparazitare să se facă mecanic sau chimic, ci prin congelarea lor la minus 40 de grade, iar după această perioadă de carantinare să fie remontate în incinta muzeului nostru”, ne-a explicat conf. dr. Dorel Micle.
Directorul Muzeului Satului Bănățean își mai dorește construirea unui pavilion expozițional pentru care își pune speranțele în fonduri externe.
„Mai avem în vedere pe fonduri transfrontaliere România-Serbia construirea unui pavilion expozițional din lemn și metal pentru că muzeul nostru are un foarte mic spațiu expozițional, iar datorită faptului că avem un depozit destul de consistent cu foarte multe obiecte de valoare, unele chiar unice, ne-am dori ca ele să fie valorificate expozițional, adică să se întoarcă spre marele public. Dar neavând un spațiu expozițional am căutat o finanțare și așteptăm răspunsul de la IPA dacă a trecut și proiectul nostru. Noi ne lăudăm că am scris bine proiectul. Va avea și o aripă gândită pentru pedagogie muzeală unde copiii își vor putea desfășura diverse activități sub supravegherea specialiștilor noștri, în ideea în care dorim să ne aducem aportul la educarea copiilor într-un mediu deosebit cum este cel al Muzeului Satului Bănățean”, a mai spus pentru Tion conf. dr. Dorel Micle, directorul instituției.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xdaca nu se gasesc voluntari pentru zoo in-uman de sec xix, e bine si cu restauratori. da’ nu se poate sa vizitam si birou lu directoru in cadrul turului? mai schimbam o vorba in timp ce lucreaza, poate ii mai dam si un sfatcum tre sa-si faca treaba.. nu ca ne-am pricepe, da’ de ce nu? sau macar sa scartaim parchetu sau ce-o avea el pe jos pe-acolo, cica ajuta la concentrare si creativitate, iti vin tot felu de idei!