Întrebat dacă dorește mai puține evenimente gratuite pentru public, primarul Dominic Fritz a spus că nu.
„Nu. Cred că important e să înțelegem că aici intervine o schimbare a modului în care se finanțează cultura în Timișoara. În trecut, toate evenimentele culturale, indiferent cine le-a organizat, au fost finanțate prin mecanismul Casei de Cultură, care este foarte netransparent: odată ce se votează Agenda culturală este la latitudinea directorului ce face cu banii, cu cine face contracte, cui dă câți bani, ce se întâmplă la aceste evenimente și așa mai departe”, a răspuns Dominic Fritz.
Edilul-șef al orașului ne-a vorbit despre viziunea culturală a administrației pe care o conduce, dar și despre misiunea Casei de Cultură. Pe lângă evenimentele de anvergură și acțiunile educative, aceasta ar trebui să promoveze și muzica de folclor, prin propriul ansamblu profesionist.
„Noi am spus, și asta este o viziune pe care o împărtășesc și cu noua directoare de la Casa de Cultură (n.r. – Camelia Mingasson) ca instituția să aibă o misiune proprie. Și misiunea Casei de Cultură este, în primul rând, să promoveze muzica de folclor și propriul ansamblu pentru că avem acolo un ansamblu profesionist, Timișul, pe care vrem să îl creștem deoarece este un ambasador foarte important pentru noi.
Și, în al doilea rând, Casa de Cultură trebuie să facă evenimente de anvergură pentru marea masă a timișorenilor și propriile evenimente care marchează zile sau momente importante pentru oraș, adică Ziua Timișoarei, târgurile de Paște și de Crăciun, Ruga Timișoarei, Ziua minorităților etc.
Și, în al treilea rând, Casa de Cultură are și o puternică misiune de educație culturală și de a aduce cultură în cartiere. Deci asta înseamnă Casa de Cultură. Toate celelalte evenimente ce se organizează în Timișoara se finanțează prin Centrul de Proiecte, care este un nou mecanism de finanțare, cu zeci de milioane de lei puse la dispoziție pentru proiecte și evenimente culturale”, a explicat primarul.
Multe dintre aceste proiecte, spune Dominic Fritz, au fost în trecut finanțate prin Casa de Cultură, acum fiind necesară o separare.
„Deci, s-au despărțit cumva apele tocmai ca să existe o claritate mai mare unde suntem noi printr-o instituție proprie operatori culturali și organizatorul unei eveniment și unde vrem să stimulăm publicul cu bani publici. Iar acolo unde dăm mai departe cuiva să organizeze evenimente trebuie să ne asigurăm că avem un proces transparent de selecție, că avem niște criterii de impact, care să fie și monitorizate. Pe scurt, asta înseamnă că multe proiecte s-au mutat de pe Agenda culturală la Centrul de Proiecte și au devenit independente primind finanțare”, ne-a declarat Dominic Fritz.
În ceea ce privește evenimentele organizate în cartiere, primarul admite că nu prea există săli care să le găzduiască în sezonul rece. Altfel, manifestările se pot ține în aer liber când vremea o permite.
„Tocmai de aceea Casa de Cultură are inclusiv asta în program. Una dintre idei este o reconversie a unor autobuze, care să poată să servească în cartiere ca niște spații culturale. Dar sunt, totuși, în cartiere, spații care nu sunt folosite. Nu vorbesc doar despre puncte termice, ci vorbesc și despre alte spații, nu în ultimul rând, cinematografele. Și tocmai aceasta este și ideea Capitalei Culturale, să redescoperim niște spații publice în oraș, care până acum nu sunt folosite ca spații culturale”, a afirmat primarul Timișoarei.
Revine Timfloralis
Întrebat dacă Festivalul Timfloralis, foarte apreciat de timișoreni la edițiile precedente, a fost anulat definitiv, Dominic Fritz crede că acesta va renaște sub o nouă formă.
„Timfloralis eu cred că va renaște sub un alt concept, care va pune în valoare tradiția parcurilor și florilor din Timișoara, tradiția Parcului Rozelor cu roze și lucrăm acum și cu Horticultura și cu Casa de Cultură la un astfel de concept, care va fi mai sustenabil decât doar să tăiem niște flori trei zile pe mulți bani și să se usuce. Cred că există forme mult mai sustenabile să punem în valoare această tradiție timișoreană, astfel încât să rămână ceva și după eveniment”, a spus Fritz.
Primarul a confirmat că, anul viitor, Festivalul Florilor Timfloralis revine pe agenda Casei de Cultură a Municipiului.
Ce se întâmplă cu festivalurile?
În ceea ce privește celelalte festivaluri anulate sau care nu se mai organizează, Dominic Fritz a explicat că multe dintre acestea nu ar fi dispărut, de fapt.
„În primul rând vreau să subliniez că foarte multe lucruri nu au dispărut, chiar și acolo unde s-a vehiculat că au dispărut, cum e Festivalul Inimilor. Vai, ce scandal a fost pentru că eu aș fi anulat Festivalul Inimilor doar pentru că nu s-a ținut doi ani în timpul pandemiei, un an cât a fost Robu primar, un an cât am fost eu primar. Bineînțeles că susținem Festivalul Inimilor. Bineînțeles că o să facem Ruga Timișoarei, chiar dacă și aici s-au vehiculat tot felul de idei.
Și Ruga Timișoarei organizată anul trecut de noua directoare a Casei de Cultură chiar a fost una de calitate. Acest narativ că noi am tăiat în stânga și-n dreapta nu este unul real. Într-adevăr, Timfloralis, din motivele pe care le-am spus, anul acesta nu va fi”, spune Fritz.
În ceea ce privește Bega Bulevard, mai multe organizații ar fi interesate să se ocupe de punerea lui în practică.
„Apoi mai este Bega Bulevard, unde este în dosarul de candidatură al Capitalei Culturale un festival pe malul Begăi, ceea ce este și Bega Bulevard, și pentru că nu vrem să ne facem singuri concurență, am spus că acest festival va trece pe partea de Capitală Culturală și sunt mai multe organizații interesate să îl facă. Deci nici aici nu e ceva ce e tăiat, ci se mută altundeva”, transmite primarul.
Dominic Fritz atrage atenția asupra faptului că Agenda culturală nu cuprinde toate evenimentele, ci doar pe acelea organizate strict de Casa de Cultură.
JazzTM
Edilul a explicat și ce s-a întâmplat în acest an cu JazzTM. Organizatorii, spune Dominic Fritz, au ales să participe cu alte două evenimente la apelul de proiecte al Centrului de Proiecte, și nu cu JazzTM.
„Ultimul exemplu care se discută în spațiul public este JazzTM, care, într-adevăr, s-a ținut până acum, oficial organizat de Casa de Cultură, dar de fapt implementat de un producător local foarte bun și profesionist în Timișoara. Dorința a fost ca acest festival, care a semănat cu o finanțare de fapt pentru că nu a fost organizat de primărie, să treacă pe partea de finanțări nerambursabile și chiar cred că ar fi un proiect strategic important pentru Timișoara. Foarte ușor ar obține o finanțare, dar organizatorii s-au decis să nu vină cu JazzTM la apelul de proiecte (n.r. – al Centrului de Proiecte). Au venit cu alte două proiecte pe care le finanțăm, de exemplu Plai Festival. Sunt foarte buni, oameni chiar dragi mie, deci aici nu este vorba despre nicio decizie politică. Deci, la Casa de Cultură, pe Agenda culturală sunt doar acele evenimente, care sunt organizate de Casa de Cultură”.
Întrebat de ce nu mai are loc Festivalul de Operă și Operetă în aer liber din Parcul Rozelor, primarul Dominic Fritz a răspuns că acesta se poate ține dacă Opera Națională Română din Timișoara aplică pentru finanțarea manifestării la Centrul de Proiecte.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XFritz, e de rau daca ai ajuns sa il copiezi pe Robu ! USR-istii tai nu au idei originale ?
-
:))) … eti gica contra la orice, daca nu face, plangeti toti din gura de sarpe ca nu vedeti 100k euro aruncati in flori, daca tine cont de parerea voastra si readuce florile pacii, nu-i bun ptr ca il copiaza pe Robu … cret ca esti tare conflictat cu tine insuti
Centrul de proiecte: locul unde niste oengisti isi evalueaza intre ei “proiectele” cu bani publici?
asta e #revolutiebuneiguvernari, niste organizatii NONguvernamentale sa imparta intre ele bani PUBLICI? de asta s-au marit taxele!? Bun asa, partikip! CU_ _ URA, vorba poetului grafic.
Viziune, misiune, concept, proces, proiect,… oare pe unde am mai auzit eu cliseele astea spuse de unii incercand sa-si acopere incompetenta desavarsita in fata unor spalati pe creier? hmm, cred ca prin… useristii, ma ajutati sa-mi amintesc?
Ce papagal! Incredibil!