Secretarul primăriei, Ioan Cojocari, a încercat să ofere, joi, lămuriri în acest caz, după ce viceprimarul Traian Stoia a scos de la naftalină acest dosar şi a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la modul în care a acţionat Serviciul Juridic al municipalităţii.
„În 2001 s-a încheiat, ca urmare a unei licitaţii, un contract de închiriere pentru imobil. În 2002 s-a semnat un act adiţionat la contract, prin care s-a stabilit că lucrările de reparaţii de restaurare, în sumă de 255.000 de euro, cad în sarcina chiriaşului (n.r. – SC Farmacia Vlad SRL). Tot în 2002 spaţiul a fost pus pe lista spaţiilor pentru vânzare aprobată de consiliul local. În 2003 consiliul l-a scos de la vânzare (…) În 17.10.2003 SC Farmacia Vlad SRL obţine sentinţa civilă nr. 491/A/2003 prin care instituția noastră este obligată la vânzarea spațiului din Timișoara, str. E. de Savoya nr. 16, conform Legii nr. 550/2002. Instituția noastră a formulat contestația la executare însă aceasta a fost respinsă. În 2004 se completează lista spațiilor care se pot vinde și cu acest imobil (…) În 2006 a ajuns să îl cumpere. În momentul în care l-a cumpărat – nu discut de preţ, a fost o comisie de negociere – în momentul în care s-a făcut vânzarea la notariat s-a stipulat că timp de 3 ani de zile nu este voie să se înstrăineze acest spaţiu ca după aceea să vină în 2007 să înstrăineze acest spaţiu către SC Stagione Immobiliare SRL și SC PIR-POOL & Indrosse SRL. S-a acţionat – eu știu dedesubturile – aproape cu viteza luminii să îi dăm în judecată ca să reziliem contractul (…) Pe ce considerent? Că nu s-au respectat cei 3 ani până la dreptul de vânzare şi pe considerentul simulaţiei pentru că ni s-a părut că era o diferență prea mare între preţul nostru de cumpărare şi preţul ulterior de vânzare. Ne-am judecat, am mers până la Înalta Curte de Casație și Justiție şi am pierdut pe considerentul că numai la clădiri se aplică termenul de 3 ani de zile, nu şi la terenuri, fiindcă noi am vândut numai terenul”, a explicat, pe scurt, Cojocari, povestea imobilului de pe Savoya 16.
„S-au făcut două contracte de vânzare-cumpărare, unul încheiat la primărie, între municipiul Timişoara şi SC Farmacia Vlad, prin care se înstrăinează construcţiile parţial demolate şi terenul, construcţiile parţial demolate valoare zero, doar terenul a fost evaluat, iar pentru a se respecta forma autentică şi pentru a fi valid contractul de vânzare-cumpărare obligatoriu a trebuit să fie încheiat un contract de vânzare-cumpărare şi la notar, cu privire la teren, altfel nu se putea opera în Cartea Funciară înstrăinarea terenului (…) Noi am înstrăinat însă şi construcţiile, în starea în care se aflau. În instanţă noi am arătat că nu s-a respectat această interdicţie cu privire la întreg imobilul, şi cu privire la construcţie, şi cu privire la teren. Instanţele spun: contractul prin care se transmite dreptul de proprietate cu privire la teren este doar contractul semnat la notar. Instanţele au venit cu argumentaţia că interdicţia se referă strict la spaţiile comerciale şi de prestări servicii, nu le terenul aferent acestor spaţii”, a explicat şi actualul şef al Serviciului Juridic, Daniel Văcărescu. Cojocari a afirmat că a fost deschis şi un dosar penal care o vizează pe Rodica Vlad în acest caz, pentru că ar fi desfiinţat fără autorizaţie unele părţi ale imobilului.
În replică, femeia de afaceri Rodica Vlad le-a trimis celor doi scrisori pentru a-şi prezenta punctul de vedere.
Lui Stoia i-a explicat că a imobilul pe care l-a cumpărat a fost de fapt „o măsea cariată” care nu mai putea fi salvată în ciuda dorinţei sale, că a comandat experize şi că exista pericolul ca respectiva clădire să se prăbuşească. Vlad susţine că a fost hărţuită de fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fiind târâtă timp de ani de zile în procese.
„Am comandat o expertiză profesorului Marin Marin, care mi-a spus că nu pot intra nici măcar cu constructorii în interior pentru că exista riscul prăbuşirii clădirii. Am fost faţă în faţă cu Comisia de Monumente de la Bucureşti, care, fără să se deplaseze sau să cunoască realitatea, a permis demolarea între anumite axe a clădirii care a fost afectată atât de vecinul din dreapta, cât şi de cel din stânga şi a cărei structură a fost mâncată de ani, exact ca şi clădirea de vis-a-vis care s-a prăbuşit de una singura. Alăturat, vă trimit contractul de vânzare-cumpărare în care domnul primar a concesionat o clădire fără să o cunoască, pe care apoi a evalut-o la 0 lei, dar care, în mod abuziv, obliga concesionarul să investească 225.000 de euro. În final, după ce m-a hărţuit prin procese de ani de zile şi dupa ce în 3 ani am obţinut autorizaţia de construire, mi-a vândut terenul pe o evaluare făcută de primărie, care nu mai făcea obiectul Legii 550, lucru constatat şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justişie prin procesul în care verdictul a fost favorabil mie dupa ani îndelungaţi de procese făcute toate pe banii primăriei. Faptul că nu s-a făcut nimic în acel loc este numai din cauza executivului primăriei care în fiecare săptămâna m-a stopat şi mi-a oprit lucrările (…) Nu a existat nici o conotaţie politică, dacă ar fi existat aşa ceva, ar fi trebuit să mă sprijine, nu să mă saboteze, pe parcursul a 13 ani”, i-a scris Vlad viceprimarului Traian Stoia.
Pe Cojocari, în schimb, farmacista îl acuză de calomnie. „Domnule secretar, vă trimit alăturat copiile autorizaţiilor obţinute pentru imobilul de pe strada Eugeniu de Savoya nr. 16, copie de pe contractul de vânzare şi după extrasul de carte funciara, vă rog să nu mai induceţi populaţia oraşului în eroare şi să nu mă mai ponegriţi pentru că mă văd obligată să vă acţionez în judecată pentru calomnie (…) Să vă fie ruşine, ca om al legii, că nu daţi o definţie clară, aşa cum a fost ea concepută, a Legii 550, că vă ascundeţi după cuvinte fără sens şi că induceţi opinia publică în eroare. Îmi aduceţi mereu în faţă procesul penal pentru că nu aş fi demolat cum ar fi trebuit, dar vă trimit procesele verbale prin care fiecare fază de demolarea a fost preluată şi încheiată în urma unui proces verbal, a fost efectuată cu specialişti şi în condiţiile legii. De asemenea, vă pun pre-contractul de vânzare-cumpărare dintre mine şi italieni, în care se vede clar că nu au cumpărat o clădire, ci au cumpărat terenul împreună cu autorizaţiile şi volumul de muncă care era efectuat până la ora respectivă şi care nu s-a făcut pe gratis. Din păcate, doar în imaginaţia dumneavoastră munca, autorizaţiile, impozitele nu constituie taxe şi va îmbogăţeşte imaginaţia doar suma pe care nu aţi vrut-o pentru primărie, aţi fi vrut-o, dacă s-ar fi putut tranforma, în beneficii imediate”, i-a scris Rodica Vlad secretarului Ioan Cojocari. Farmacita îi cere lui Cojocari să îşi ceară scuze public pentru modul în care a gestionat acest scandal şi să nu mai prezinte „subiecte nereale şi care amintesc de vechea epocă de care abia ne-am desprins”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!