Vlad Oros este elev la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara. Trece în clasa a XI-a. Întotdeauna i-a plăcut știința. Se uita la diverse emisiuni de știință, citea cărți care-l făceau și mai curios. Apoi, la școala gimnazială, profesoara lui, Ioana Jeflea, a reușit să-i insufle plăcerea pentru fizică.
„Profesoara mea de fizică a fost foarte bună și chiar a reușit să-mi insufle plăcerea pentru această materie și astfel m-a făcut să aleg Fizica pentru a participa la olimpiadă atunci. Eram un elev căruia îi plăcea să participe la olimpiade, indiferent care erau, însă la Fizică, datorită ei, m-am descurcat mai bine decât la celelalte și am descoperit că Fizica a fost cea mai bună variantă pentru mine. Îmi place mai mult, chiar am un contact cu lumea înconjurătoare, în care pot să-mi dau seama cum funcționează ce este în jur”, a declarat, pentru Tion, Vlad Oros.
Vlad a câștigat mai multe premii în ultimii ani. Olimpiada „Știința pentru Juniori”, la care a participat în clasa a VIII-a, a reprezentat primul lui contact cu ce înseamnă olimpiada internațională, dar spune că cele mai importante rezultate le-a obținut în acest an.
Din luna mai a participat la trei olimpiade de Fizică, unde a obținut câte o medalie de aur. Visul lui a devenit realitate, a luat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Fizică Lituania 2021. A dat probele de la București, iar partea experimentală i-a dat puține bătăi de cap.
„Cea mai grea parte a fost cea experimentală pentru mine. N-am fost niciodată suficient de sigur pe mine de această parte, deoarece nu sunt un om îndemânatic. La ediția de anul acesta, subiectul experimental a fost destul de dificil, a trebuit să mă obișnuiesc cu modul în care se făceau măsurările, deoarece erau făcute pe o tabletă. A durat o oră și jumătate ca să-mi dau seama cum funcționează programul. A fost puțin frustrant, mă gândeam «oare pot să obțin mai multe puncte până la finalul probei?»”, a spus Vlad.
Elevul din Timișoara a obținut cel mai mare punctaj și s-a întors cu medalia de aur. Vlad s-a pregătit constant pentru concursuri. Mai ales în perioada pandemiei.
„Am învățat destul de mult. Mult mai mult decât am avut ocazia s-o fac înainte. Din acest punct de vedere, pandemia chiar m-a ajutat să-mi fac o rutină sănătoasă și să învăț foarte multe”, ne-a spus tânărul.
A creat chiar și o pagină de Facebook „Physics problems”, unde postează cele mai interesante probleme, unele chiar compuse de el, pentru a le vedea alți elevi pasionați de Fizică și a crea o mică comunitate.
Bun și la astronomie și lingvistică
Recent, a câștigat încă o medalie de aur la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, desfășurată între 26-29 iulie, la Suceava.
„Până în acest an n-am fost la Olimpiada de Astronomie, este o pasiune pe care am pus accent doar de când a început pandemia. Înainte aveam cunoștințe vagi, dar nu învățasem serios. Odată cu pandemia am reușit să învăț la un nivel rezonabil această materie, foarte frumoasă de altfel, foarte interesantă, care mereu mă face curios, să știu și mai multe. (…) Mă bucur că am avut șansa să merg la Suceava și să mă întâlnesc cu ceilalți olimpici”, povestește Vlad.
Lingvistica este o altă mare pasiune pentru Vlad. Anul acesta s-a retras de la Olimpiada Internațională de Lingvistică pentru că s-a suprapus cu Olimpiada Internațională de Fizică. Cu toate acestea, a participat la Olimpiada Online de Lingvistică, ieșind pe primul loc.
„Dacă anul viitor se va suprapune Olimpiada de Lingvistică cu cea de Fizică, probabil voi merge la Ligvistică. Evident, dacă mă voi califica”, spune elevul.
Olimpiadele sunt doar o mică parte din viața lui Vlad. Tânărul cântă și la pian, compune și ascultă muzică. Îi place să joace tenis și badminton, dar și să schieze sau să facă drumeții pe munte, pe care le documentează cu aparatul foto.
Vlad Oros ar prefera să studieze în Vestul Europei sau în Statele Unite, înclinând spre Fizică.
„Probabil voi merge pe fizică, deoarece consider că este partea care mă avantajează cel mai mult și sunt cel mai bun, dar sper ca în viitor, după finalizarea facultății, să mă pot folosi și de talentele și cunoștințele pe care le am în alte domenii: lingvistică, informatică”, conchide Vlad.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XFelicitari, Vlad! Respect pentru munca si pasiune! Mi-ar placea sa aud si parera celor de la facultatea de fizica de la uvt, cu lowercase. Ei de ce cred ca nu sunt printre optiunile lui Vlad?
Laserul de la Magurele ce mai face? Poate-poate s-ar mai intoarce cate un tanar cercetator in Ro dupa ce temina studiile pe afara, daca ar avea la ce. “Revolutia bunei guvernari…” , “Romania educata…” hmmm. Pana atunci, bravo Vlad, felicitari si tie si profesorilor care te-au indrumat si ti-au insuflat pasiunea pentru cunoastere. Cu salarii minime pentru profesorii debutanti, cu cel mai mic procent din PIB alocat invatamantului din UE, in curand vom avea aceleasi rezultate si la educatie ca la sport/Olimpiada. Poate votantii nu vor mai sustine partide pentru care educatia nu e prioritara. Poate… dar ma indoiesc. Prea multe emotii negative folosite manipulator impotriva “adversarului politic”. Prea putina ratiune si responsabilitate.
-
Mai e inca un tanar fizician tot acolo la Magurele.
-
Felicitări Vlad!! Rezultate extraordinare, ne faci sa privim înainte spre un viitor frumos. Felicitări și profesorilor care te-au ajutat sa vezi frumusețea în lucrurile pe care faci. Mult succes în continuare!
Felicitari…si lui Vlad si Tion.
Astefel de stiri si reportaje nu au loc la tv…prea ocupate cu alte modele comportamentale…
-
Felicitări Vlad!
FELICITARI !!! SI mind your business IF posible (chiar si intr-o echipă – intri partener cu equity 🙂 Numai bine !
Frumos, tot respectul pentru profesoara, e bine sa invete si in Vest ca sa vada diferenta de abordare fata de Est si apoi sa se intoarca aici ca profesor, avem nevoie de el.
-
Daca o avea la ce. Dupa ce vede diferentza, s’ar putea sa nu.
Felicitări sincere atât pentru rezultatul de la olimpiadă, cât și pentru răbdarea, pasiunea și dăruirea lui. Bravo!
Felicitări lui, profesorilor și nu în ultimul rand părinților. În America sa plece și pe jos…