În acest interviu, ne împărtășește ideea din spatele cărții, provocările scrierii la o vârstă fragedă și visurile sale. Poate vocea unei generații să influențeze lumea? Alexandra crede că da!
Ai început să scrii „Provocarea” la doar 12 ani. Ce te-a determinat să scrii despre un subiect atât de complex, precum ecologia și schimbările climatice? Crezi că te-a ajutat în vreun fel vârsta să abordezi aceste teme într-un mod unic?
Pe mine m-a atras de foarte mult timp această ramură, deoarece mi se pare că, în prezent, contează mai mult ca niciodată, având în vedere ce se întâmplă în lume. De aceea, m-am gândit că prin scris pot să dezvolt această temă și să-mi fac cunoscută opinia despre lume, nu doar unui public restrâns, cum ar fi profesorii sau colegii mei, ci unui număr mai mare de oameni. Poate a fost important, deoarece eu am o altă opinie față de adulți.
Într-adevăr, nu sunt la fel de experimentată ca ei din cauza vârstei, dar cred că niciodată nu ar trebui să «tăiem aripile» tinerilor. Întotdeauna este loc de mai bine, și cu cât mai mulți oameni se implică într-o cauză, cu atât rezultatul poate fi mai bun.
Ai fost atrasă de acest subiect de mult timp sau a fost ceva ce ai descoperit recent?
Da, a fost un interes mai vechi. În clasa a V-a, doamna dirigintă ne-a pus să vizionăm, în cadrul Săptămânii Verzi, filmul «O viață pe planeta noastră» de David Attenborough. M-a impresionat foarte mult, pentru că el a trăit toate aceste schimbări pe pielea lui. Mi-am dat seama că aceste probleme sunt reale și că merită să fie discutate.
Romanul tău se concentrează pe un grup de copii care încearcă să salveze lumea de poluare și încălzirea globală. Personajele sunt inspirate de persoane din viața reală?
Mereu am încercat să mă regăsesc și eu în personajul principal. Poate chiar i-am implicat involuntar și pe ceilalți colegi. Până la urmă, fiecare percepe diferit personajele și caracterele lor. De aceea, m-am gândit ca protagoniștii să fie tineri, pentru că ei sunt cei care își doresc cel mai mult să schimbe ceva. Ei sunt și publicul țintă, în special.
Crezi că un copil ar înțelege mai bine cartea ta decât un adult?
Publicul țintă este reprezentat într-adevăr de tineri și copii, deoarece noi suntem generația care poate schimba ceva pentru viitor. Dar, cu ajutorul adulților, putem lucra mai detaliat pe această cauză, pentru a se ajunge la rezultatul dorit.
Care sunt, după părerea ta, cele mai mari provocări pentru generația ta în ceea ce privește protejarea planetei? Consideri că tinerii pot face o schimbare reală?
Cred că tinerii vor să se implice mai mult decât adulții, deoarece implicit au mai mult de trăit. Mai ales dacă aceste probleme continuă, noi ne vom confrunta mult mai mult timp cu ele decât vârstnicii din ziua de astăzi. De aceea, vrem să ne implicăm într-atât de mult încât să facem o schimbare.
Cum a decurs procesul de scriere al acestei cărți?
Am lucrat la carte în vacanța dintre clasa a V-a și clasa a VI-a, în vara anului 2023. M-am gândit la ideea principală cu câteva luni înainte să încep să scriu. După ce am simțit că am un plan clar, am așternut toate gândurile, care au venit cursiv, datorită faptului că am știut de dinainte ce vreau să transmit.
Ai avut vreodată un blocaj sau momente în care ai vrut să schimbi ceea ce ai scris?
Nu m-am gândit niciodată să schimb ceea ce scriam, pentru că am avut încredere în ideile mele. Știam că, dacă va veni o altă idee pe parcurs, o voi lua în considerare, dar nu m-am simțit niciodată blocată.
Ai un model în viață?
Părinții mei sunt pentru mine un model în viață. Sunt un exemplu foarte bun, deoarece știu că sunt dedicați atât în meseria lor, cât și în viața de zi cu zi. Îi apreciez pentru că reușesc să își împartă timpul între muncă și familie și, în același timp, m-au susținut mereu.
Ai avut un eveniment de lansare a cărții. Cum te-a făcut să te simți acest moment?
M-a făcut să mă simt apreciată. Au venit mulți colegi și cunoștințe. Sincer, nu mă așteptam să fie un public atât de mare. A fost un sentiment frumos să văd că atâția oameni au vrut să fie acolo să mă susțină.
Ce planuri ai? Vei continua să scrii despre mediu sau vrei să explorezi și alte teme?
M-am gândit să mă inspir din ceea ce se întâmplă în lume, nu neapărat referindu-mă doar la încălzirea globală, ci și la posibile evenimente viitoare. Așa îmi las mai mult creativitatea să pună stăpânire asupra subiectului. Însă întotdeauna am decis să am un mesaj care să se regăsească și în prezent.
Te vezi scriitoare pe termen lung?
Poate că da. Niciodată nu știi ce obstacole îți va pune viața în cale, dar cât timp am idei și simt că pot contribui cu ceva, îmi doresc să continui să scriu.
Dacă ai putea oferi un singur sfat tinerilor, care ar fi acela?
Să nu le fie frică să își exprime ideile. Dacă ai o idee și crezi în ea, trebuie să o pui în aplicare. Nu știi niciodată ce poți realiza până nu încerci.
Trimite articolul
XE de apreciat că e un copil care scrie pentru copii, chiar dacă o face pe teme serioase. Când copiii se adrsează adulților – eventual pe un ton moralizator – devine ciudat. Dar așa, totul ok, mult succes!
Din păcate putina lume cumpără cărți… Online sau tipărire.
-
stiu, stiu, tu citesti 200 de carti pe an, si TOATE sunt bune
Daca le taiati aripile cum sa zboare spre apus. Norocul/sansa lor este ca inca nu le-ati taiat picioarele, ca oricum vor lasa ciolacii la ciolan.
felicitări fetiței! nu am văzut cartea în librării, dar voi întreba de ea. se vede ce relație frumoasă are cu părinții și ce bine crescută e