„Salvăm Morile de Apă” se numește acțiunea derulată de „Acasă în Banat”, la care au participat peste 60 de voluntari din toată țara, la finalul săptămânii care tocmai s-a încheiat. Voluntarii au fost la Gârnic, în Caraș-Severin, unde au reabilitat patru mori de apă, care au fost incluse acum într-un traseu turistic. Mori de apă din lemn, cu ciutură, cu o roată care, sub forța apei, face ca tot angrenajul să se miște, iar roțile din piatră macină făina.
Voluntarii au schimbat acoperișurile la două dintre mori, au reparat fundația uneia, au defrișat zonele din jurul morilor și au eliberat canalele de apă. Au tratat lemnul și au făcut mici reparații, astfel încât morile să poată măcina cât mai bine. Mai mult, au realizat și un traseu turistic de aproximativ un kilometru, cu indicatoare către mori, astfel încât turiștii care ajung în zonă să poată ajunge la aceste mori.
„Asociația Acasă în Banat a realizat anul trecut o inventariere a tuturor morilor de apă din județul Caras Severin. Am fotografiat și inventariat 250 de mori de apă, este un patrimoniu imens care poate fi exploatat turistic, ecologic și gastronomic de către comunitățile locale. Astfel, alături de Fundația Orange, am demarat proiectul „Salvăm Morile de Apă”, prin care ne dorim să repunem în valoare, cu ajutorul voluntarilor, nu mai puțin de 10 mori din 3 comunități ale Banatului de Munte. La final, vom avea 10 mori refăcute, reparate, funcționale, care să macine în continuare ca acum un secol, care să poată primi vizitatori și să promoveze produsele locale”, a spus Radu Trifan, coordonator de proiect și președintele Asociației Acasă în Banat.
Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este derulat de Asociația Acasă în Banat și finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale. Prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”, 10 mori de apă din localitățile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) își vor recăpăta farmecul de odinioară.
Trimite articolul
Xfaptu ca erau stricate, arata ca nu mai sunt utile. au mai ramas in sat cativa batrani probabil. restu populatiei inghesutia in cateva orase din 1.5 in 1.5m
Felicitări pentru inițiativa!
As trebui sa valorificăm potențialul turistic al țării
Va asteptam la noi in comuna! Avem 2 astfel de mori !!
-
Faptul ca sint stricate arata dezinteresul proprietarilor pentru ele.
Batrinii au tot aduna pentru unicul copil cu care se lauda ca e la oras.
Apoi vin astia si le vopsesc casele prin sate fara sa ii intrebe pe batrini unde le sint copii.La fel cu morile. de 30 de ani nimeni nu a sesizat potentialul? fac pariu ca daca mergeai sa le cumperi ar fi cerut luna de pe cer.
Pornita bine activitatea asociatiei asta s-a stricat, inainte faceau cite o casa la batrini amariti, acuma la putori tinere, chiar si o casa cu etaj au reparat.
Adica unii ti-au lasat casa cu etaj si nu esti in stare sa zugravesti camera in care stai? dar copii fac toti la foc automat.