Timişoara găzduieşte în acest week-end ONGFest – Târgul Economiei Sociale. În Piaţa Unirii din Timişoara, 40 de organizaţii din toate domeniile înscrise la acest eveniment îşi aşteaptă vizitatorii.
Unul dintre obiectivele târgului este de a promova voluntariatul, asta cu atât mai mult cu cât, în România, numărul persoanelor care se implică în asemenea acţiuni este cu mult sub media europeană.
„Undeva la 3% este înregistrată în România rata voluntariatului, în urma studiului făcut în 2010. La nivelul UE ar trebui să fie undeva în jur de 10% măcar. Se spune că în ţările post-comuniste rata de asociativitate în general este scăzută şi oamenii au mai puţină încredere unii în alţii. Acesta ar putea fi unul dintre factori, dar credem că e nevoie şi de soluţii simple prin care oamenii să se implice şi pentru aceasta am dezvoltat acest concept al ONGFest prin care mergem în atenţia publicului larg şi oferim soluţii”, a explicat Vera Ularu, manager de proiect – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. „Considerăm că acest eveniment este un eveniment deosebit pentru că aduna laolată ONG-urile care promvează tot felul de servicii, nu numai pentru adulţi, ci şi pentru tineri, pentru că prin această modalitate întărim ideea participării la învăţare de-a lungul vieţii. Din păcate ştim cu toţii că participarea adulţilor la învăţare de-a lungul întregii vieţi este una foarte scăzută, România fiind pe ultimele locuri din Europa. Timp de 10 ani nu am prea reuşit să creştem acest procent de participare, suntem sub 2%, ceea ce este trist pentru că media europeană ar trebui să fie între 12,5-15% până în 2020. La Timişoara vrem să dezoltăm aceste bune practici. Cum anul acesta Legea Educaţiei Naţionale prevede înfiinţarea unei structuri integrative la nivelul fiecărei comunităţi, prin care să faciliteze participarea adulţilor la învăţare, mă refer la centrele comunitare pentru învăţare permanentă, credem că ONGFest se poate transforma într-un eveniment care să fie un eveniment de tradiţie al centrelor comunitare de învăţare permanentă”, a afirmat Simona Sava, directorul Institutului Român de Educaţie a Adulţilor din Timişoara.
Standurile ONG-urilor vor fi amplasate în Piaţa Unirii, iar la Hotel Timişoara vor avea loc seminarii şi ateliere cu teme precum voluntariatul şi economia socială. Totodată, în Piaţa Unirii vor avea loc şi mai multe momente artistice.
Pe durata târgului, organizatorii vor realiza un sondaj atât în rândul organizaţiilor participante, cât şi în rândul vizitatorilor pentru a avea un feed-back obiectiv în ceea ce priveşte voluntariatul.
Târgul ONGFest a început în 9 septembrie la Bucureşti şi are loc în zece mari oraşe din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!