La Timișoara apar străzile Neagu Djuvara, Sergiu Celibidache, Smaranda Brăescu, Ștefan Călărășanu, Grigore Moisil, Martha Bibescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Ștefan Bertalan și multe altele. Pentru că dezvoltarea orașului duce la amenajarea unor străzi noi, mai ales la periferie, acolo unde dezvoltatorii imobiliari ridică tot mai multe blocuri, aceste artere vor primi numele unor personalități ce și-au lăsat amprenta în istorie.
Vorbim, per total, de 56 de denumiri de străzi și parcuri: atribuire pentru 48 de străzi, o intrare, o alee, schimbare pentru un bulevard, o stradă și două parcuri și o corectare a denumirilor a două străzi din oraș. Pentru multe dintre ele, reprezentanții primăriei au decis să folosească numele unor personalități marcante ale vieții culturale și politice.
Apare Bulevardul Regele Mihai
La mai bine de un an de la propunerea unui fost consilier local, reprezentanții PMT au decis că vom avea în Timișoara Bulevardul Regele Mihai I, așa cum se vor numi de acum înainte următoarele tronsoane: Bd. Republicii din Piața Regina Maria până în Piața Victoriei, str. Sf. Ioan din Piața Victoriei până la str. Coriolan Brediceanu și str. Gheorghe Dima de la intersecția cu str. Coriolan Brediceanu până în Piața Mărăști. Mai exact, Bd. Republicii de la Spitalul de copii și prelungirea lui până în Piața Mărăști. Toți cei care locuiesc acolo vor trebui să-și schimbe actele de identitate.
Vă reamintim, primarul Nicolae Robu făcea în urmă cu mai bine de un an un sondaj pe Facebook în urma căruia a decis că strada care leagă Spitalul de Copii și Piața Mărăști va purta numele de Bd. Regele Mihai I.
S-a cerut primăriei ca o stradă din oraș să poarte numele Înaltului Ierarh Nicolae Corneanu, „având în vedere că a fost mitropolit al Banatului din anul 1962 până în anul 2014”, dar propunerea a fost amânată.
De asemenea, s-a cerut ca o stradă din Timișoara să poarte numele arh. Pompiliu-Viorel Alămorean, primul primar al Timișoarei post-decembriste ales democratic, însă cererea a fost respinsă.
Uniunea Sârbilor din România a cerut să fie rectificată denumirea a două străzi, iar Dositej Obradovici devine Dositej Obradović și Miloș Crnjanski devine Miloš Crnjanski. Tot reprezentanții sârbilor au propus să se țină cont de unele personalități sârbe care au avut strânse legături cu Timișoara.
Profesorii de la Colegiul Național „C.D. Loga” au cerut ca Parcul Cetății de la Poșta Mare, de lângă Casa Căsătoriilor, să se numească Parcul C.D. Loga. De asemenea, locul de joacă de lângă Punctele Cardinale se va numi Parcul Martin Luther.
Străzi noi în nordul orașului
O stradă nouă din zona str. Titan – Enric Baader nr. 11/a aflată în prelungirea str. Zimbrului se va numi str. Zimbrului.
Str. Gheorghe Ionescu, tot o stradă nouă, perpendiculară pe str. Nicolae Ghimboașe va fi în zona Plopi Sud, unde va apărea și str. Petre Anculia, tronson de stradă paralel cu str. Nicolae Ghimboașe.
Tronsonul de stradă nouă din prelungirea str. Henrieta Delavrancea-Gibory din zona Aradului – Sever Bocu se va numi str. Henrieta Delavrancea-Gibory. În acea zonă apare și str. Alexandru Paleologu, perpendiculară pe str. Armoniei, dar și str. Ioan Petru Culianu, paralelă cu str. Armoniei, precum și str. Neagu Djuvara, perpendiculară pe Armoniei.
În Aradului, tronsonul de stradă nouă perpendicular pe str. Marginii se va numi str. George Devereux, fondatorul etnoanalizei și al etnopsihiatriei, născut la Lugoj.
Vom avea și str. Sergiu Celibidache, tronson de stradă nouă perpendicular pe Calea Torontalului, iar în zona aeroportului utilitar apar și str. George Ardelean – în prelungirea străzii cu același nume, str. Ana Aslan – perpendiculară pe cea menționată, Aleea Viilor – tronson nou în prelungirea Aleii Viilor, str. Dora D’Istria – perpendiculară pe prelungirea Al. Viilor și paralelă cu str. George Ardelean, str. Martha Bibescu – paralelă cu str. George Ardelean, str. Eliza Leonida Zamfirescu – paralelă cu Ardelean, str. Hariclea Darclee – paralelă cu Ardelean, str. Smaranda Brăescu, str. Sofia Ionescu-Ogrezeanu și str. Sarmiza Bilcescu.
În zona Mehala – Ovidiu Balea apar următoarele artere: str. Nicolae Tonitza, str. Sabin Bălașa, str. Camil Ressu, str. Ștefan Călărășanu și str. Ștefan Bertalan, toate perpendiculare pe str. Lt. Ovidiu Badea.
În zona Mehala vom avea și str. Valencia, unde există și alte denumiri de orașe cu care capitala Timișoara este înfrățită.
Tot în acea parte a orașului, în zona Torontal-Metro 2 vom avea următoarele artere: str. Diogene Bihoi – parțial în prelungirea străzii cu același nume, str. Slt. Ioan Grosaru – parțial în prelungirea străzii cu același nume, str. General Gheorghe Anghelescu – paralelă cu Slt. Ioan-Lucian Leuștean, între str. Maria Dogaru și str. Szeged, str. General Leonard Mociulschi – perpendiculară pe str. Corneliu Ursu și str. Măriuca Zaharia – parțial paralelă cu str. Corneliu Ursu.
În aceeași zonă apar și str. Marin Constantin – între str. Aurel Pop și Aurel Contrea și str. Aurel Contrea – în prelungirea arterei cu același nume.
Străzi noi în sudul orașului
În cealaltă parte a orașului, mai exact în zona Calea Urseni Sud apar următoarele artere: Intrarea Aurel Băeșu – perpendiculară pe Calea Urseni, str. Ștefan Luchian – paralelă cu str. Iuliu Podlipny, str. Gheorghe Petrașcu – perpendiculară pe Iuliu Podlipny, str. Victor Brauner – perpendiculară pe I.P., str. Alexandru Ciucurencu – perpendiculară pe I.P., str. Lavandei – perpendiculară pe Dafinului, str. Petuniei – în prelungirea străzii cu același nume, str. Toporașilor – în prelungirea celei cu același nume și str. Narciselor.
În Calea Buziașului Sud vom avea str. Gențiana – paralelă cu Viorelelor, între Sânzienelor și Dafinului, str. Lăcrămioarelor – paralelă cu Dafinului și Sânzienelor, str. Stânjeneilor – între Dafinului și Sânzienelor, iar în Calea Buziașului Nord/Plopi Sud vom avea str. Vasile Vălușescu – paralelă cu Buziașului și str. Petre Bejan.
Tot în Buziașului Nord apare str. Mihailich Győző, în zona str. Olarilor – str. Siemens.
Strada Grigore Constantin Moisil este noul nume al străzii Ghirlandei de lângă liceul cu același nume.
Strada Ștefan Covaci se va numi artera nouă din zona Stadion care începe din fața Stadionului „Dan Păltinișanu” și trece prin fața Banu Sport, oprindu-se în str. Arieș lângă Casa Tineretului. Tronsonul nou care începe din Diaconul Coresi și trece pe lângă baza de sport a Universității Politehnica, oprindu-se la blocurile din str. Cerna se va numi str. Costică Rădulescu.
Din Comisia de atribuire sau schimbare de denumiri la străzi, parcuri, piețe etc. fac parte viceprimarii Dan Diaconu (președinte) și Farkas Imre, arhitectul-șef al orașului Sorin Ciurariu, consilierul local PNL Lorenzo Barabas, consilierul local PNL Grigore Grigoroiu, consilierul local PSD Sorin Ionescu și Oana Racolța, consilier în cadrul primăriei.
Proiectul va ajunge în atenția consilierilor locali la următoarea ședință de consiliu.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/strazi-noi-sau-mai-vechi-cu-nume-de-personalitati-la-timisoara/2191823
http://www.tion.ro/bulevardul-din-timisoara-care-va-purta-numele-regelui-mihai-i-al-romaniei/1964380
http://www.tion.ro/sondaj-robu-vrea-sa-afle-cum-ar-trebui-timisorenii-sa-il-omagieze-pe-regele-mihai/1961617
Citiți principiile noastre de moderare aici!