Societatea de apă și canal a Timișoarei dă o mână de ajutor pentru TM2021 și vrea să înființeze Muzeul Apei. Va fi amenajat în fosta uzină de apă a orașului de pe Calea Urseni, iar lucrările vor dura 12 luni. Se caută deja constructor.
Aquatim a lansat zilele trecute licitația pentru „înființarea Muzeului Apei Timișoara”. Este vorba despre „realizarea unui ansamblu muzeal compus dintr-un pavilion de acces nou construit, destinat primirii și informării vizitatorilor, spații muzeale interioare și exterioare si spații interioare de natură industrială, aferente celor trei clădiri existente pe sit (Grup Fântână nr 1, Statie Prefiltre, Stație Pompare) prin refuncționalizare și transformare în spații muzeale, prin punerea în evidență a utilajelor și instalațiilor tehnologice de tratare a apei existente în cadrul fiecărei clădiri”.
Practic, va fi ridicată o clădire nouă pe o suprafață de peste 500 de metri pătrați. Potrivit documentației depusă pe SEAP, intervențiile în clădirile vechi vor fi minim invazive și nu vor afecta utilajele și instalațiile de tratare a apei aflate în interior și perfect conservate.
„Incinta delimitată de clădirile Grup Fântână nr 1, Statie Prefiltre, Stație Pompare și pavilionul propus va constitui spațiul muzeal exterior, fiind compus dintr-o rețea de alei pietonale, care conectează atât pavilionul nou propus de clădirile existente, cât și o serie de zone care constituie puncte de interes la nivelul sitului. Aceste puncte de interes sunt compuse din zone cu bazine decorative de apă statice sau interactive, platforme pietonale adiacente celor trei clădiri existente și zone cu platforme destinate exponatelor în aer liber”, se arată în caietul de sarcini.
Ofertele se pot depune până în 15 iunie, iar durata contractului va fi de 48 de luni. Amenajarea propriu-zisă a muzeului va ține 12 luni, iar celelalte 36 sunt pentru notificarea defectelor. Aquatim pune la bătaie 7,76 milioane lei cu tot cu TVA, echivalentul a 1,6 milioane de euro.
Clădirea primei uzine de apă a Timișoarei este considerată monument de arhitectură industrială și se află în conservare. A fost construită între anii 1911 – 1912, în stil secession, fiind lucrarea celebrului arhitect Székely László. A fost dată în folosință în anul 1914 și a făcut parte din proiectul lui Stan Vidrighin de alimentară cu apă și canalizare a orașului. Apa, pompată de la 40-60 m adâncime, prin șase foraje, era tratată pentru îndepărtarea compușilor cu fier și mangan. Apa potabilă ajungea la consumatori printr-o rețea de distribuție de aproximativ 90 de kilometri.
OZN-ul Aquatim își deschide an de an porțile pentru timișoreni de Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în luna martie.
Trimite articolul
XSper să nu ajungă un al doilea castel că asemenea renovări la noi sunt foarte periculoase!!!
Super !
Noi sifonari de bani si noi directori pe bani publici.
Vivat !
daca tot faceti un muzeu acolo, de ce nu deschideti parculetul pentru public ca el exista deja?
cred ca abia asteapta turistii din toata lumea sa viziteze MUZEUL APEI. abia astept marea curatare a tarii de politicieni (adica niste talhari nenorociti, TOTI). rand pe rand sau toti deodata, intr-un fel sau altul se va intampla
Ca se renoveaza o cladire istorica e bine. Muzeu? Va avea 1…2 vizitatori pe saptamana, eficienta economica mai slaba decat vaporasele, vor trebui platiti 1-2 oameni sa stea acolo.
Pe cand renovarea Primariei Vechi si a scenei din Parcul Rozelor?
Orasul acesta a produs calculatoare inca din 1970, Politehnioca din Timisoara era recunoscuta in lumea occidentala atat in Electro cat si in Mecanica fiind singura dintre politehnicile din Europa de Est in clasament.. Filarmonica, echipa de fotbal – toate sunt praf si tarile din UE dau bani pt prostii. S-au facut autoturisme, poduri rulante, mnasini grele pt ind miniera…..si acum bani pentru prostii….macar nu va mai laudati prostii naibii!
-
Iubire Sabina, adevaratul muzeu austroungar al apei e la fantata din Urseni, nu de la coltz Contra . Se desfasoarra pe 5 nivele subterane la adancimea de 5 m, scatra de piatra monumentala, sala de piatra vargata, ala e OZN ul , nu ala din oras… au gresit admin Primariei Tm. Ar trebui sa se ocupe de problema cei de la Primaria Mosnita :
Irrigation reservoir
Unnamed Road, 307285
45.703346, 21.302150-
adincimea 25 m
-
Nu-i adevarat!
OZN-ul lor e o cladire noua, construita pe locul unde a fost parcat OZN-ul adevarat. Va spun eu, care-am auzit din sursa aproape sigura.