Primarul Nicolae Robu a anunţat că în următorii ani vor fi reabilitate cel puţin 30 de tramvaie din actualul parc al RATT, edilul motivând că municipalitatea nu dispune de suficiente fonduri pentru a achiziţiona tramvaie noi din veniturile proprii. Robu a şi fost să vadă cum arată un astfel de mijloc de transport modernizat, la Iaşi. A concluzionat că un tramvai reabilitat arată aproape la fel ca unul nou, în timp ce costurile se ridică la aproximativ 500.000 de euro, nu depăşesc 1.000.000 de euro. Vagoanele modernizate vor fi prevăzute cu camere de supraveghere.
„Vom ajunge să avem în fiecare tramvai şase camere video. Proiectul de reabilitare prevede echiparea tramvaielor cu şase camere video, după modelul existent în tramvaiele moderne noi de aceleaşi dimensiuni (…) Nu cred că hoţii de buzunare vor mai putea să îşi facă de cap prin tramvaie şi nici unii derbedei care îi şicanează pe cetăţeni. Vor fi reperaţi fără nicio dificultate, se va vedea totul”, a anunţat primarul.
Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Timişoara (RATT) spun că în prezent o parte dintre autobuze şi troleibuzele sunt dotate cu camere video. Principalul beneficiu este reducerea numărului de furturi.
„Avem camere video în autobuzele cu burduf şi în troleibuze, în 80 de mijloace de transport în comun. Sunt foarte utile pentru că au cam dispărut hoţii din buzunare din autobuze şi troleibuze – ştiu că sunt văzuţi în timp ce operează -, în timp ce în tramvaie încă ne confruntăm cu această problemă. Tramvaiul este locul preferat al hoţilor pentru că ei ştiu că acolo nu sunt camere şi pot acţiona având siguranţa că nu vor fi reperaţi. Camerele sunt folositoare şi pentru că putem vedea dacă un angajat de-al nostru intră în conflict cu alte persoane şi putem lua măsuri, sunt folositoare şi în cazul călătorilor uituci, pentru că au existat şi persoane care au uitat diverse bunuri în mijloacele de transport”, spune purtătorul de cuvânt al RATT, Cosmin Bradu.
Un alt proiect al Primăriei Timişoara, de această dată pe fonduri europene, care va fi implementat începând din acest an, prevede instalarea unui număr de 94 de camere video în mai multe spaţii publice din oraş pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii. Va exista un dispecerat central de monitorizare la Poliţia Locală. Valoarea totală a acestui proiect este de 692.000 de euro.
Camere de supraveghere vor fi amplasate şi în intersecţiile din Timişoara, printr-un alt proiect cu finanţare europeană, privind managementul traficului.
Radare, camere video si noi semafoare in intersectiile Timisoarei
Timisorenii vor fi monitorizati video de Politia Locala
Primarul Timisoarei a decis: deocamdata nu mai cumparam tramvaie noi, le reabilitam pe cele vechi!
Citiți principiile noastre de moderare aici!