Reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, alături de cei de la Primăria Timișoara, Retim, Colterm, Garda de Mediu și Apele Române au organizat o dezbatere publică pentru a crea un plan județean pentru gestionarea deșeurilor. În primă fază, acest plan va arăta la ce standarde de reciclare trebuie să ajungă Timișul, iar mai apoi autoritățile locale trebuie să investească în procesul de reciclare.
„În clipa de față stăm foarte prost”, este concluzia vicepreședintelui CJ Timiș Cristian Moș, care are în vedere gestionarea deșeurilor în județ. Se lucrează la un plan de gestionare a deșeurilor în județ (PJGD), prin care autoritățile locale trebuie să ajungă la niște parametri de reciclare în viitorii ani. Dacă Timișul recicla în 2019 14% din deșeuri, până anul viitor trebuie să ajungă undeva la 50-60%. Va fi nevoie și de investiții.
„Sunt țintele legale cerute, prin care se dorește reciclare de anul viitor, de 50 – 60%, în anii care urmează și vorbesc de reciclare și de reutilizarea a ceea ce înseamnă deșeurile care se pot recicla. În clipa de față stăm foarte prost. Am avut în 2019 14% pe hârtie (procent de reciclare – n.r.). Eu personal cred că stăm mai jos, fiindcă nu cred că stăm așa bine cum zice hârtia”, spune Cristian Moș pentru Tion.
Vom avea pubele albastre și maro
Pe lângă campania de sortare inițiată de Retim cu etichetele galbene și roșii, CJ Timiș vrea să-i convingă pe oameni să colecteze selectiv, astfel că propune și pubelele de sortare albastre (pentru hârtie și carton) și maro (deșeuri biodegradabile), alături de cele negre (deșeuri reziduale) și galbene (plastic, metal, hârtie și carton). Vicepreședintele CJT spune că acest proces se va face „deodată”, pentru a responsabiliza cetățenii.
„Problema majoră este inclusiv pe colectare, cetățenii nu sortează, de aceea avem în plan să adăugăm toate cele patru fracțiuni – maro, negru, galben și albastru, și verdele care rămâne pe clopotul de sticlă. Vrem să le introducem pe toate deodată pentru a face conștientizarea cetățenilor în același timp, nu să băgăm doar o fracție și peste un an-doi să venim cu altul”, mai spune Moș.
„Este dezastru de la colectare spre stațiile de transfer”
Timișenii mai au mult până să ajungă „la normalitate” cu reciclarea. Cristian Moș apreciază că tot procesul de reciclare „este dezastru”, iar rolul autorităților este să investească în retehnologizare odată cu finalizarea planului de gestionare a deșeurilor.
„Vrem să fie un plan coerent, care respectă legea. Nu vorbesc despre o evoluție în tot ce înseamnă gestionarea deșeurilor în județ ca să fim top, ci pur și simplu să intrăm în normalitate. În clipa de față nu suntem în normalitate, este dezastru de la colectare spre stațiile de transfer, stația de sortare și celelalte patru stații de transfer de la nivelul județului. E dezastru tot ce merge de la stațiile de transfer spre deponeu pentru că îngropăm mai mult decât ar trebui și nu există colaborare între primărie și CJ Timiș.
Am încercat să ne aliniem și să ne asumăm anumite lucruri. Trebuie să găsim modalități de finanțare, pentru că începând de anul viitor trebuie să investim; trebuie investit în stațiile de transfer, în Colterm și în groapa de gunoi. Nu vom ajunge la un județ superperformant, față de restul județelor vom fi în top, dar este o normalitate. Încercăm să reciclăm cât ne spun țintele și să nu mai îngropăm atât de mult, ci să valorificăm”, precizează Cristian Moș.
Până în anul 2025, județul Timiș trebuie să ajungă la o reciclare de 50%, iar până în 2030 are o țintă de reciclare de 60%. De asemenea, trebuie să reducă cantitatea de depozitare a deșeurilor biodegradabile de la peste 60% la 35% în următorii 14 ani și să crească gradul de valorificare energetică a deșeurilor de la 2% la 15%, în același interval de timp.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XA ajuns circulara din Germania? pai astea se folosesc aici 1albastru =hartie 2mario gunoi bio coji.carne.etc 3 negru gunoiul casnic…si da nu au pubela galbena deoarece aici 25 eurocenti sticla de suc goala ,,,neamtu poate recicla romanul arunca efectiv banii un chilogram de pet macinat in germania este 12 euro fara tva …
-
Personal, iti multumesc ca ai parasit Romania. Sper doar ca stai mai bine cu gramatica limbii germane.
Ar trebui ca si clopotele verzi pt sticle amplasate pe strada sa fie verificate si golite mai des . Si date amenzi celor care lasa pe langa ele tot felul de gunoaie reciclabile si altele mari .
-
Se dau amenzi foarte multe fa-ti un update si vino cu solutii nu mai veni cu ceva ce deja s-a facut sau se face gen ,,SA FIE PACE PE PAMANT !” aia stim altceva daca vrei sa ne zici
Dupa cum se vede, ORICE – planuri, sedinte, amenintari, scumpiri, amenzi, etichete, pubele de plastic (!) cat sa implem curtea sau trotuarul cu ele – NUMAI incurajarea colectarii selective prin plata cumsecade a plasei de borcane, de peturi, de cartoane etc – AIA NU! Centre de colectare deseuri pe cartiere, cu colectare cu plata catre persoanele fizice care aduc o anume cantitate, lunar (ca sa nu dam in afaceri mascate…) – NUUU… De unde rezulta ca gandirea a apus de mult sau nu e permisa pe meleagurile astea! Mai taiati inca 100 si ceva de copaci, mai inchiriati fortat la fiecare adresa inca 3 tomberoane de plastic, mai scumpiti tarifele de gunoi si preturile la toate alea transformati gunoierii in politistii reciclatului (ad-hoc, ca si asa sunt vai de ei, oameni amarati, de cand asteapta sa isi verse supararile legitime pe cineva, doar ca o sa pice populatia sa primeasca politienizare de la gunoieri, in loc sa le-o administreze sefilor lor cu salarii umflate!). Circul continua, iar spectacolul se numeste tematic “Noi culmi ale prostiei”. Daca pana si pe cei care erau ecologisti de cand nu se transformase in specula ecologia asta ii antagonizati… pai pe cei care sunt si au fost habarnisti cu mediul… doctoranzi in ecologie ii veti face, cu nuiaua, amenda si bâta. Hai repede, ca a inceput cincinalul si deja sunteti in urma, inghesuiti ce prostii se poate pe teavă, sa va faca mam’mare premianti la incheierea ciclului! La alea 5 pubele de plastic, toate cu code coloring sucit (gen hartia si cartonul veneau logic in maro, sticla si asimilatele in albastru, rezidualul e numa el nimerit in negru… etc; ati sucit culorile ca la daltonism… ) cat o sa mai platim chirie extra? Ca de marit taxa o sa o mariti oricum iara, ca nah, muncesc mai mult actualii domnii gunoieri si viitorii politia gunoaielor (cu scuzele de rigoare fata de acei oameni care poate nu au nicio vina, insa vor ajunge sa devina groaza oamenilor batrani si uituci, a celor obositi, saraci sau ametiti, cand le stampileaza o amenda gogonata ca de ce au pus hartia in maro si sticla in albastru etc)
-
N-ai inteles nimic!
Sa-ti spun eu cum sta treaba: prostii sorteaza si platesc sa fie ridicat gunoiul, iar excrocii (cu porecla de reciclatori) vand deseurile colectate separat si se bucura de profit (asta ar vrea ei).
Realitatea: cu totii ne bagam …
In loc sa plateasca peturile si dozele de aluminiu, cartoanele si sticla la cei saraci si dispusi sa le colecteze pe de o parte; si sa angajeze vreo 500 de oameni la sortat in statia de gunoaie pe de alta parte, ei o freaca cu tomberoane colorate.
In vremea comunistilor era plin de fierotanii peste tot. Ia cauta acum o bucata de sarma sau un cui. Sa-mi spui daca gasesti. La fel s-ar putea si cu plasticul, aluminiul, sticla si hartia. Dar numai daca s-ar vrea.
Ei incearca sa ne prosteasca, lumea ii prosteste la greu pe ei.
Ei fiind jegurile alese sa ne conduca, prin sistemul ticalos in care doar nemernicii pot sa acceada la functii.
Albastre = hartie si carton + Galben = plastic metal hartie si carton..
Doreleeeeee care ai inventat prostia asta,atat de lenesi sunteti !
Acum cateva saptamani am sunat la Retim pentru ca am observat ca cei care luau gunoiul din pubela neagra il puneau peste cel din pubela galbena si la tot cartierul il amestecau. Asta in timp ce blocul nostru a luat amenzi si toata lumea e constiincioasa. Ei nu iau amenzi, daca nu ai telefonul cu tine sa faci poze la 5 dimineata sa plimbi cainele… Mare dezamagire, mai ales ca am grija sa spal toate recipientele sin plastic si sa le impachetez cat mai mic. Dati vina pe oameni, cereti-le sa sorteze, si bateti-va joc de ceea ce au sortat!!!
E simplu: se doresc tarife mai mari.
Justificarea va fi ascunsa in noile pubele.
Interesant insa cum unele idei se intorc.
Reciclarea era una dintre povestile “de succes” din anii comunismului.
Cati dintre elevii de atunci nu-si aduc aminte de hartia sau sticla care trebuiau adunate pentru planul maret?
Oare cand urmeaza vacantele elevilor la cules de porumb?
imi permit cu greu 2 cosuri de gunoi in casa……4 nu
ati inebunit?
vor mura-n gura gunoierii acum, sa le facem noi treaba. nu puneti si o pubela unde sa aruncam bani direct? fmm de mafioti nenorociti, ca va treziti dracului intr-o zi cu furca in stomac.
Ca in multe alte domenii visam la cai verzi pe pereti! Avem stilul asta romanesc de a ne face planuri cum amenajam curtea de la casa care nu o avem sau cum zice in prieten ne gandim sa facem acoperisul, dar nu avem fundatia inca!
Inca pentru gunoiul normal, moloz, lucruri vechi din casa, haine, mobila, electrocasnice noi nu avem un sistem de colectare, ca de aia le lasa oamenii pe la colturi, ca de aia exista transportatori ilegali, dar noi vrem pubele pe culori!
Ce sa mai zicem de gunoiul stradal, cel de pe campuri sau cel de pe ape???
Aia ar trebui sa fie prioritatea nr 1 a autoritatiilor! Sa curete gunoiul de pe jos! Si dupa mai vedem cu selective si alte chestii!
-
Pentru electrocasnice sunt multe optiuni: Altex, Media galaxy, Dedeman, Leroy Merlin; in plus pt cele mari (frigidere,etc) poti suna gratuit la RoRec 0800444800 si vor veni gratis sa le colectez; de asemenea in sate o data/an vin sa ei la tine, tu doar trebuie sa suni sa le spui adresa. Pentru reciclat textile (rupte, patate) exista magazinele H&M, Pull and Bear (in mall). Pt reciclat sticle de parfum, produse make-up exista magazinele Sephora. Baterii, becuri se recicleaza la fiecare lant de hipermarket, telefoane la aproape fiecare companie mobila. Daca vrei sa reciclezi cauti pe internet “harta reciclarii” o harta cu toate punctele de reciclare pt fiecare materie. Problema romanului e ca nu cauta si ca administratorii de bloc nu sunt implicati in absolut nimic, nu pun nici o informatie de interes in scara blocului decat facturile si nici alea pe toate. Uleiul alimentar se poate duce la benzinarii si la OilRight in incinta Faber.
-
@tina Doar nu iti imaginezi ca transform masina personala in gunoi sa car in tot orasul ulei si baterii si rufe si mai stiu eu ce minuni?
-
Dvs, reciclatorul voluntar cu bani din propriul buzunar – ca totusi sa bati orasul sa le duci, contra a nimic sau a unor sume de batjocura – este o chetuiala personala, da?! deci dvs, atat de informat si energic si cu timp liber – nu sunteti “român”? Nu mi-ar fi trecut prin cap sa intreb asa ceva, insa ati pus problema chiar dvs cu tenta de nație, deci intreb acum. Si ce structura de viata de zi cu zi aveti mai exact, de va permiteti drumuri, cheltuieli si timp dedicat pentru a face de fapt munca ce este in sarcina altor entitati, care mai si incaseaza bani pentru aceste indatoriri? Dati-ne va rog reteta succesului, pe care evident o detineti, sa vedem de unde incepem… sa ne inspiram si noi…
-
Simplu, cand merg la lidl duc baterii si becuri la reciclat. Cand merg la mall duc haine la reciclat iar cand merg la auchan duc electrocasnicele mici la reciclat. Toate le tin in casa pana cand am drum spre locurile de reciclare. De multe ori le duc la lucru cu mine pt ca drum la supermarket am dupa programul de lucru. Uleiul il duc 1/an la o benzinarie care e non stop. Ps lucrez 8h/zi 5zile.
-
Ca inspiratie am natura : observ efectele devastatuare ale poluari, caut pe internet cum pot recicla si unde, tin obiectele in casa pana am timp sau drum sa le reciclez. De ex. la mall merg rar, de cateva luni am o punga cu haine ce trrbuiesc reciclate dar nu am timp sa le duc asa ca probabil punga va mai sta sub pat cateva luni
-
eu la mall, lidl si benzinarie nu merg niciodata. ghici ce o sa fac cu toate astea, dupa ce ca platesc tva, gunoi, taxe peste taxe peste taxe. crezi ca o sa ma car cu ele pe jos pana acolo?
-
-
m -am interesat si la 10L de ulei alimentar cei de la OilRight vin acasa sa il colecteze (daca stai la bloc lejer se va strange )
-
-
Da sunt, dar mai sunt și alte lucruri care le mai are omu prin casa prin curte,o ușă un dulap, un pat,care nu mai pot fi folosite, aa și bineînțeles ce sa faci cu polistirenul care nu ți-l ia nimeni, sticla care are dimensiuni mai mari decât un borcan care încape în gaura de la clopot
-
Faceti Buei centre funcționale pentru colectat deșeuri reciclabile. Nu am loc pentru 4 pubele in curte. Abia încape masina. Îmi mai da primăria sau cj niste mp de pomană sa am loc pt colecția de pubele?
Idee excelenta asta cu 4 pubele colorate.Este o egalitate perfecta intre 2 contribuabili unul care sta la etajul X la bloc si altul care sta la casa.Ei vor plati acelasi pret pentru gunoiul reciclat ?Exact ca si cu plata incalzirii!De ce unii dintre timisoreni platesc mai mult decit altii pentru aceleasi servicii? De ce unii platesc si caldura vecinului?ALOoooo ! Nu mai suntem in COMUNISM.Vad ca si un oras care nu a avut nicicind dea face cu administratie PSD-ista aplica metode comuniste:fiecaruia dupa necesitati,de la fiecare dupa posibilitati.Suntem un oras rosu !
mai bine sa bage 20 de culori. Sa sortam noi in functie de material, culoare, marime, data de valabilitate, tara de productie a materialului, opac/transparent etc. Cei de la Retim sa se imbrace la costum si sa vina in case sa vada daca avem vreo abatere. In caz ca gasesc ceva sa ne amendeze si sa ne bata.
Ce se intampla cu cei care cauta prin gunoaie si care muta sacii dintr-un tomberon in altul in timpul procesului de scotocire ?
Ce sa faca asociatiile de proprietari ca sa nu ia amenda ca nu poti sa tii pubelele in scara blocului ?
-
@Solitaire In multe locuri in fata blocului exista un fel de cusca de otel automatizat, unde se intra doar cu cartela. Acolo se tin containerele, sa nu umble nimeni
rog cine sta la bloc sa puna afis cu nr gratuit al celor de la RoRec pt reciclarea gratuita a electrocasnicelor mari, ei vor stabili o data si ora cand vor veni.
Ce bullshit cat casa, doamne. In timp ce noi nu sortam materiale periculoase si nedegradabile ca sa nu se mai duca la groapa comuna sa agraveze efectul ei ecologic, avem bani sa punem mai multe pubele colorate in care sa sortam aceleasi rahaturi ca si pana acum. In loc sa ai unde sa duci spray-uri si chimicale de curatenie, sau sa stocam separat undeva polistirenu (macar pentru refolosire, si sa nu intre in troaca cu mancarea, de unde nu-l mai scoti dup-aia in veci), noi ne gandim tot la aceleasi cateva materiale doar sa facem cumva sa le sortam mai scump.
Deocamdată nu avem nici galbene. Ni se aruncă niște saci pe care-i ia vântul daca nu reușești să-i iei imediat ce îi lasă vajnicii lucrători.
Vrem pubele negre mai mari bai berbecilor!
Multe comentarii, toti se plang, toti sant victime…tipic romanesc.
Nimeni nu da vina pe OM, pe faptul ca nu recicleaza(marea majoritate), ca nu-l intereseaza/nu se oboseste. In cele mai multe cazuri se vede si gradul de civilizatie, ca s-a umplut orasul de tot felul de oameni din toata tara….
Nici un cuvant despre faptul ca pubelele galbene existente, se umplu in aceeasi zi in care se golesc pentru ca marea majoritate nu turtesc sticlele de plastic, nu strang cutiile de carton, etc.
Nu tin partea Retimului, sint foarte multe probleme la ei, dar, ce am scris mai sus este adevarul gol-golut.
-
Domnule “model de toleranta si corectitudine politica”, incepeti dvs de la OM – ori cereti personalului de la curatenia blocului sa a munca de presare gunoaie reciclabile (sa vedem, cat o sa ceara in plus la cost, cand vine vorba de valoarea acestei munci, pe care oamenii trebuie sa o aca voluntar-fortat, in timp ce platesc si taxa de gunoi), ori va puneti dvs si goliti pubela si le presati (daca a da zelul pe dinafara si oricum va simtiti mai cetatean al acestui oras decat altii), ori mergeti la ADID, RETIM si alti carcalaci mancatori de bani si le spuneti sa puna COMPACTOARE din loc in loc, unde bagi petul sau cartonul, le preseaza, le numara, iti da un voucher de o anume valoare si celalalt capat pachetul aplatizat sa il pui frumos la tomberonul dedicat de la domițil. Ca spre exemplu deja e ceva feeric, dupa bubuielile de dimineata de la ridicarea gunoiului din tomberoane, concertul continuu de strans peturi zgomotos la coltul trotuarului, performat de oameni care vor sa faca si spectacol cu el, respectiv nu par sa aiba loc in casele lor pentru storcit peturi (sau spart sticle – performat la clopotele verzi – acolo macar e clar, unde sa le si sparga in casă?!). Am mai vazut si noi cum arata niste solutii prietenoase, ca se pot face! De la cosuri de gunoi curate care nu fac scarba and vrei sa arunci un ambalaj (zic de cele publice) si au fanta frumos plasata, incat sa poti arunca fara sa iti bagi mana in ele, la compactoare usor de utilizat, la cosuri ce nu se dau peste cap (evitand rasturnarea daca trage un animal de ele)… E usor sa ataci tot pe cei slabi, bravo, ai castigat. Mai spumega si cu ce amenzi ar trebui date, ca sa isi ia bonus mai mare bugetofagii de prin institutii, si ai parcurs deja toata “poezia”.
Am lasat langa cele 2 pubele niste galeti de plastic din alea de vopsea lavabila, goale de continut. Mi se parea firesc sa le ia cei de la reciclabile. Nu le-au luat nici cei cu reciclabilele nici cei cu menajerul. Ce fac cu ele ?? Le arunc pe camp ?
-
Sunt murdare de lavabil? daca sunt contaminate nu le ia nimeni, LE SPALATI FRUMOS SA FIE CURATE BEC, SI CAND CELE GALBENE SUNT GOALE LE PUNETI ACOLO TREBUIE SA INTELEGETI CA DESEURILE RCICALBILE CONTAMINATE NU SE MAI RECICLEAZA