După ce Consiliul Local Timişoara a adoptat, în vara anului trecut, o hotărâre care prevede posibilitatea de a concesiona anumite suprafeţe din parcurile importante ale oraşului pentru realizarea de terase, iată că acest lucru ar putea deveni realitate în perioada următoare. Terasele vor putea fi amenajate pe maximum 10% din suprafaţa totală a spaţiului verde, potrivit hotărârii de anul trecut.
Chiar dacă parcurile ţin de Direcţia de Mediu a primăriei, aflată în subordinea viceprimarului Dan Diaconu, situaţia este gestionată de viceprimarul responsabil de patrimoniu, Traian Stoia. Iar lucrurile sunt într-un stadiu avansat în privinţa viitoarelor terase din parcuri.
„Timişoara este unul dintre puţinele oraşe care încă nu are terase în parcuri, terase care pot aduce servicii după părerea mea strict necesare cetăţenilor (…) Proiectul a fost finalizat. Au fost identificate anumite spaţii pretabile la a deveni zone comerciale, cu terase. Bineînţeles că oamenii care se impacientează de frica fumului de mititei şi de grătare se impacientează degeaba pentru că nu e cazul să se facă fumigene pe acolo. Au fost identificate nişte spaţii, săptămâna aceasta lucrează domnul Ciurariu (n.r. – Sorin Ciurariu, şeful Direcţiei de Urbanism) la a le dimensiona, a le da o formă. Sunt identificate mai multe spaţii. S-au stabilit locaţii de-a lungul malului Begheiului, în Parcul Botanic, în Parcul Justiţiei, în Parcul Rozelor şi la copii (n.r. – Parcul Copiilor)”, explică viceprimarul Traian Stoia.
Primarul Nicolae Robu spune că nu prea este la curent cu situaţia şi cu declaraţiile viceprimarului Stoia pe această temă, dar că este de acord cu amenajarea de terase în parcuri în anumite condiţii.
„În principiu, noi am aprobat ca în unele parcuri, în anumite condiţii, să existe terase, dar eu am spus-o de la bun început, câtă vreme voi fi eu primar, nu se vor da aprobări de instalare de terase în parcuri cu stricarea aspectului parcului, cu reducerea spaţiului verde, cu crearea unei atmosfere necivilizate în zonă. Pot să fie. De exemplu, în Parcul Copiilor mi se pare că ar fi potrivit ca cei ce merg acolo să poată să bea un suc, să bea o cafea, să mănânce o prăjitură, să mănânce o îngheţată, nicidecum să fumeze stând la terasa şi nicidecum să servească mici sau alte produse la a căror realizare s-ar produce fum”, a afirmat Robu.
Edilul nu este de acord cu vânzarea de băuturi alcoolice în parcuri, deşi berea poate intra în discuţie, şi nici cu fumatul la terase. „Nu cu alcool, avem suficiente terase în Timişoara. Berea poate intra în discuţie, însă într-un cadru ultra-civilizat aşa cum se întâmplă în oraşele pe care le putem lua ca model, pentru că putem vedea şi în Viena terase în parcuri, dar ele nu sunt făcute la voia întâmplării, ci sunt făcute după o decizie luată cu multă chibzuinţă acolo unde chiar se potrivesc şi unde merită ca oamenii să aibă posibilitatea să se bucure de ele şi să fie mult mai mulţi cei care se bucură decât cei care ar fi deranjaţi. Nu vreau să se fumeze la terasă, concentrat, nu vreau să fie un loc de fumat. Nu am discutat cu domnul viceprimar Stoia (…) dar aduc toate garanţiile că nu se va da nicio aprobare care să strice ceva în oraşul nostru”, a adăugat primarul.
O situaţie aparte este cea a Parcului Rozelor, un parc-emblemă al Timişoarei. Robu spune că nu vede unde ar putea fi amenajate terase acolo.
„În Parcul Rozelor de exemplu, eu nu am analizat încă situaţia, dar nu văd, după ce am eu în memorie, un loc în care s-ar putea amenaja o terasă respectând cerinţele pe care le-am spus eu iniţial”, a afirmat edilul.
Viceprimarul Traian Stoia spune însă că se poate şi acolo şi că toate amplasamentele stabilite de primărie urmează să fie scoase la licitaţie. „Nişte tineri arhitecţi au bântuit prin parcuri, au stabilit spaţii pretabile, cum ar fi de exemplu în Parcul Rozelor unde au fost nişte construcţii în care se ţineau sculele de săpat, de plivit… Sunt suprafeţe betonate suficient de mari, cu apă şi curent, astea urmează să le identificăm, le facem publice, cei interesaţi se duc şi le văd şi spun <<eu vreau asta sau asta>>. Va fi licitaţie pentru fiecare spaţiu conform procedurilor legale”, a completat Stoia.
Cât despre interzicerea vânzării de băuturi alcoolice la viitoarele terase din parcuri, viceprimarul Traian Stoia spune că este de acord că ideea, dar că, plecând de la bere, excepţiile ar mai putea fi negociate pe parcurs…
În orice caz, se va elabora probabil un regulament după care vor putea funcţiona terasele în parcuri, detaliile urmând să fie stabilite printr-o viitoare hotărâre de consiliu local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!