Aţi început anul cu inaugurări importante la Spitalul Judeţean Timişoara şi mă refer la Clinica ATI. Au rămas, însă, multe de făcut. Ce vă doriţi cât mai curând?
Avem o mare problemă legată de Clinica de psihiatrie. Este o problemă venită din faptul că multe clădiri au fost revendicate. Din punct de vedere al patrimoniului spitalului, singura noastră sursă de finanţare este Consiliul Judeţean Timiş. Este cel care ne-a sprijinit de-a lungul anilor, chiar în situaţii care erau greu de remediat şi comportau o serie de etape ce trebuiau parcurse pentru a ajunge la realizarea obiectivului respectiv. Suntem în discuţii de mai mult timp cu Consiliul Judeţean, am găsit o locaţie în Calea Girocului şi a fost demarat un studiu de prefezabilitate pentru construcţia unei Clinici de psihiatrie. Locaţia este una extraordinară pentru că, fiind teren foarte mult în jurul clădirii respective, ne va permite înfiinţarea unor ateliere de ergoterapie, necesare pentru bolnavii cu patologia respectivă. Proiectul pare departe de realizare, dar având în vedere că există o documentaţie, eu cred că anul acesta vor demara lucrările. Tot anul acesta, la Casa Austria, vor începe lucrările de construcţie a unui compartiment pentru marii arşi, lucrări finanţate tot de Consiliul Judeţean Timiş. De mai mult timp, în Clinica de chirurgie plastică şi arsuri este o problemă legată de astfel de cazuri, pentru că arsurile mari sunt cazuri ce nu se pot rezolva decât în condiţii deosebite. Noi am făcut nişte boxe improvizate, dar s-a dovedit că nu dădeau rezultate satisfăcătoare, pentru că apărea elementul ce ne deranja cel mai mult la o arsură: infecţia. Deci nu erau condiţiile proprii. Şi atunci, colectivul clinicii de chirurgie plastică a imaginat crearea unui compartiment izolat, de terapie intensivă pentru arşi. Asta înseamnă realizarea a două saloane, cu câte două paturi, în condiţii deosebite, şi asigurarea a două săli de operaţie, care să fie complet izolate de restul activităţii medicale din Casa Austria. Proiectul, care va demara în trimestrul II, ne va permite să rezolvăm cazuri grave, complicate. Banii pentru construcţie vor veni de la Consiliul Judeţean Timiş şi prin Ministerul Sănătăţii, încercăm să introducem şi un program pentru marii arşi, pentru a ne dota conform cerinţelor pentru cazuri de acest tip. Locaţia aleasă este terasa de la etajul unu al Casei Austria.
Există însă şi lucrări programate în clădirea principală a Spitalului Judeţean?
Da, anul 2012 este un an care comportă multe reparaţii curente ce vor trebui făcute în cadrul Spitalului Judeţean, lucrări ce au fost eşalonate. Consiliul Judeţean Timiş a prevăzut un buget iniţial care să fie aprobat, buget în valoare de 13 miliarde de lei vechi. Concret, sunt vizate reparaţii la reţeaua electrică. Se ştie foarte bine care este situaţia clădirii Spitalului Bega, o clădire veche, unde trebuie luate câteva măsuri de precauţie, ele nefiind realizabile decât prin intermediul unor proiecte. Pentru că lucrurile ce ţin de partea energetică au dat naştere la multe probleme în spitalele din ţară, noi vrem să eliminăm orice risc. Mai sunt câteva reparaţii şi lucrări necesare la Clinica de urologie. Am spus că, după realizarea ATI şi analizând celelalte secţii din Spitalul Judeţean, Clinica de urologie a rămas cea care va intra anul acesta în reabilitare şi renovare. Dar mai sunt o mulţime de probleme. Datorită terenului care există la noi, avem un sistem de canalizare destul de precar, ceea ce impune luarea unor măsuri, mai ales acum, în primul şi în al doilea semestru, astfel încât intemperiile verii să nu ne dea peste cap situaţia existentă. Toate acestea sunt prevăzute cu sprijin financiar din partea CJT, pentru toate cele patru trimestre. Ele sunt bine drămuite. Nu sunt bani foarte mulţi, dar pentru Spitalul Judeţean înseamnă foarte mult.
În apropierea Spitalului Judeţean Timişoara urmează să fie ridicată o nouă clădire. Despre ce este vorba?
La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, care a observat de-a lungul timpului care sunt problemele noastre legate de locaţia de la Spitalul Bega, şi în urma discuţiilor cu noi şi cu medicii care lucrează la Bega, s-a ajuns la concluzia că indiferent cât de mult am reabilita clădirea de acolo, datorită structurii, ea nu nu va ajunge la parametrii necesari pentru un astfel de spital. Şi atunci s-a imaginat o posibilitate prin care să construim o maternitate şi o pediatrie nouă pe terenul situat între Casa Austria şi complexul comercial Billa. Iniţial, pentru acest spaţiu s-a făcut un studiu de prefezabilitate, care s-a încheiat şi acum suntem la un studiu de fezabilitate, cu documentaţia tehnică, să vedem la ce sumă ajungem. Va fi o construcţie îndrăzneaţă, pentru că, în paralel cu necesitatea acestei contrucţii ne-am imaginat şi funcţionalitatea ei mai departe. Şi, acolo unde este acum heliportul, lângă Casa Austria, practic, spaţiul se va transforma într-o mare Unitate de Primire a Urgenţelor, o clădire radiară, care va avea legătură cu absolut toate corpurile Spitalului Judeţean, astfel că atunci, comunicarea şi serviciile medicale ce trebuie acordate vor fi mai uşor de efectuat. Odată cu întregirea spitalului, vom beneficia în continuare de dotare. În afară de CJT, nici nu cred că cineva ar putea să ne ajute să realizăm această clădire, pentru că vom vedea, după ce vom trage linia, cât va fi valoarea de finalizare pentru proiectul la care mă refer, mai ales că toate construcţiile care intră în patrimoniul Spitalului Judeţean vor aparţine de Consiliul Judeţean Timiş. Deci, CJT este implicat în mod direct. În plus, acum, un spital regional creat de jos până sus şi dotat, reprezintă o cheltuială extraordinar de mare. Poate că ideea proiectului nostru va da idei unor alte spitale de rangul Spitalului Judeţean Timişoara, să se moduleze şi să poată fi creată o unitate bine conturată, având căi de comunicaţie foarte bine realizate, pentru a avea un plus de activitate.
Spitalul Judeţean a bifat recent mai multe proiecte. Care sunt cele mai importante?
Odată cu venirea mea la conducerea spitalului, primul proiect realizat, şi tot cu sprijinul Consiliul Judeţean Timiş, este ambulatoriul de specialitate. Concomitent, am creat şi spaţiile care s-au identificat ca fiind fiabile pentru noile investiţii în aparatură medicală, investiţii care au fost oferite şi făcute de Ministerul Sănătăţii. Realizarea cea mai evidentă, şi care ne-a ridicat la un rang extraordinar, a fost reabilitarea laboratorului de chimie patologică şi a laboratorului central de analize. Laboratorul nostru este primul din ţară acreditat ISO, ceea ce ne-a dat un plus de calitate în serviciile pe care le oferim. O altă realizare benefică pentru noi şi care ne-a menţinut în categoria I de spitale a fost reabilitarea şi finalizarea clinicii ATI, care este din toate punctele de vedere la nivelul anului 2012. Acest serviciu este unul complex şi foarte greu, unde erau necesare astfel de dotări şi o creştere a calităţii, aşa încât cazurile ce vin să fie rezolvate în timp record. Pot să spun că mai avem proiecte realizate împreună cu Ministerul Sănătăţii. De un an suntem în directa coordonare a MS, cu tot ce se derulează pe investiţie şi programe. Lucruri concretizate exact prin MS sunt cele două computere tomograf, un angiograf şi va urma, probabil, un aparat RMN. Mai avem demarat un studiu de prefezabilitate pentru un proiect de reabilitare a blocurilor operatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!