Festivalul Fanfarelor va debuta la ora 16:30, când va avea loc parada fanfarelor în incinta Muzeului Satului Bănățean.
De la ora 17:00, va începe spectacolul în cadrul căruia fiecare fanfară va susține un recital pe scena muzeului. Invitații de anul acesta sunt: Fanfara Blue Brass; Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad; Fanfara Bega; Fanfara Societății Culturale Doinitorii Banatului din Mercina, comuna Vărădia, județul Caraș– Severin; Fanfara din Giroc și Fanfara Trandafirul Calafindești din județul Suceava.
De la ora 19:00, spectatorii vor avea ocazia să asculte un recital susținut de Ina Chiriac și Fanfara din Cozmești, județul Iași.
Fanfara din satul Cozmeşti a fost înfiinţată în urmă cu aproape 120 de ani, fiind cea mai veche fanfară din ţară. Fanfara are rădăcini adânci în tradiţia şi cultura noastră, este câştigătoarea a numeroase trofee şi premii importante la festivaluri şi concursuri, datorită tehnicii de interpretare, unică şi inconfundabilă, executând fără nicio dificultate orice gen de muzică, doar live, doar „după ureche”, fără a cunoaşte notele muzicale, începând cu muzica noastră autohtonă, hora şi sârba, continuând cu muzica balcanică, pop, gypsy etc.
În anul 1969, participând la primul festival al fanfarelor din ţară, având în componenţă 80 instrumentişti, Fanfara din Cozmești a obţinut marele trofeu și a făcut primele imprimări la Casa de discuri Electrecord. După mulţi ani de experienţă artistică, fanfara a fost invitată la diverse festivaluri din ţară, dar şi din străinătate. Muzica a răsunat în Italia, Franţa, Germania, Lituania, Spania, Polonia, Ucraina etc.
Solista formației, Ina Chiriac, colaborează cu Fanfara de Cozmești de 16 ani. Tânăra în vârstă de 30 de ani este fiica unuia dintre cei mai vechi membri ai fanfarei, de unde a și moștenit talentul și pasiunea pentru muzică.
Intrarea este liberă la Festivalul Fanfarelor. Programul muzical va fi prezentat de Tania Stavilă-Țunaș. Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș.
Trimite articolul
XCu ff mulți ani in urma, exista un chioșc, in Parcul Central, undeva pe lângă statuia lui Delavrancea, in care dumineca se manifesta public, fanfara militara a garnizoanei. Poate n-ar fi rău ca acel eveniment, oarecum pitoresc, sa fie reînviat, cel puțin pentru spectacolul inedit ce-l poate oferi copiilor din oraș, măcar o data pe luna, într-un spațiu deschis, dar acoperit, pentru a proteja protagoniștii si instrumentele lor.