Conform HCL 371/2007, la Timișoara „este interzisă deținerea animalului de companie în apartamente fără acordul scris și ștampilat al asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior, inferior și a celor învecinate de pe același etaj apartamentului de deținere al animalului de companie)”.
Cei care cresc animale de companie fără a respecta legea locală riscă amenzi drastice, între 800 și 1.000 de lei. Polițiștii locali au amendat mai mulți proprietari de câini, inclusiv pe un tânăr al cărui caz a fost făcut public recent de o asociație de protecție a animalelor.
Reprezentanții Rural Dogs of Romania au prezentat situația lui Laurențiu. El a fost amendat de două ori anul acesta pe baza acestei hotărâri care a fost dată în urmă cu 11 ani.
„Laurențiu este unul din cei mulți locuitori ai orașului care au de suferit din cauza hotărârii de consiliu local care prevede acordul vecinilor limitrofi și al administratorului de bloc pentru deținerea unui câine. Ares e prietenul lui, care este îngrijit, iubit, care nu rămâne singur acasă niciodată, nu face gălăgie și nu provoacă deranj, însă se vede nevoit să renunțe la el.
Noi vrem să-l ajutam să-și păstreze prietenul, mai cu seamă că sunt atâția căței necăjiți care nu își găsesc o familie niciodată și ar fi nedrept să asistăm pasiv și să vedem cum încă unul își pierde familia din cauza unei reglementări nedrepte”, au scris, pe Facebook, cei de la Rural Dogs of Romania. Ei au pornit o strângere de fonduri pentru ca tânărul să-și angajeze un avocat și să atace în instanță hotărârea de consiliu local.
Laurențiu nu este singurul timișorean cu astfel de probleme, așa că doi consilieri locali – Constantin Ștefan Sandu și Adelina Tîrziu – vor să modifice hotărârea și să schimbe condițiile în care timișorenii pot crește animale de companie la bloc.
„Animalele de companie reduc bolile cardiace prin scăderea nivelului colesterolului și a trigliceridelor. Orice stăpân de animal de companie știe cât de multă dragoste și energie pozitivă are acesta de oferit. În țările occidentale, studiile despre beneficiile oferite de animalele de companie abundă. Rezultate impresionante au fost obtinute și în cazul pacienților ce au trecut printr-un atac de cord. (…)
Alergiile și astmul sunt mai rare la copii care au crescut în prezența animalelor, chiar dacă există antecedente ale acestor boli în familie (…) Mângaierea sau joaca cu un animal destresează organismul și conferă o stare de bine. Prezența animalului de companie îmbunătățește capacitatea de concentrare și reduce stresul pe durata muncii (…)
Și în cazul copiilor, conviețuirea cu un animal are multiple avantaje. Copilul învață de mic să fie responsabil și să respecte animalele și natura. Devine mai sociabil și mai altruist, învață ce înseamnă onestitatea și loialitatea, își îmbunătățeste aptitudinile sociale”, se arată în motivarea semnată de cei doi consilieri locali.
Ei propun, de fapt, modificarea articolului 21, punctul g, din HCL 371/2007. Noul articol ar urma să fie: „este interzisă deținerea animalului de companie în apartamente fără acordul scris al majorității membrilor asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor. Acordul se dovedește pe baza unui tabel semnat de proprietarii apartamentelor din imobil. Odată obținut, acesta are o valabilitate de 12 luni”. Dispare din formulare acordul vecinilor din apartamentele limitrofe.
Propunerea celor doi aleși ar urma să ajungă pe mesele consilierilor locali la următoarea ședință de consiliu. Rămâne de văzut ce părere vor avea și alți consilieri și dacă cei doi liberali vor reuși să schimbe HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe raza Timișoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!