Au început demersurile de la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș pentru a se activa aceste puncte. Conform legii, punctele de prim-ajutor intră în funcțiune după trei zile consecutive cu temperaturi de peste 35 de grade. Reprezentanții DSP Timiș poartă discuții cu primăriile și cu instituțiile unde vor funcționa aceste puncte de prim-ajutor în Timiș. Cel mai probabil, locurile vor fi aceleași ca și anul trecut: Oficiul Poştal nr. 1 (Poşta Mare), Opera Naţională Română, Piaţa 700, Piaţa Iosefin, iar în Lugoj în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, de pe strada N. Bălcescu nr.1.
În intervalul orar 11-18, de luni până vineri, în aceste locuri va fi asigurată asistenţă medicală şi apă potabilă. Reprezentanții DSP Timiș poartă discuții și cu reprezentanții Crucii Roșii, care, de obicei, pun la dispoziție voluntari care vor da un pahar de apă oamenilor, le vor asigura un loc cu răcoare și le vor da sfaturi pentru a se feri de caniculă.
În zilele caniculare, medicii vă recomandă să evitaţi ieșirile din casă la orele amiezii, să vă hidrataţi, să vă protejaţi corpul, ochii şi capul, să purtaţi îmbrăcăminte uşoară şi în culori deschise și să vă rezolvaţi toate obligaţiile în perioada dimineţii. Purtaţi pălării şi tot ce vă poate proteja de soare. De asemenea, nu uitaţi să vă hidrataţi, dar și să evitați alcoolul şi cafeaua în această perioadă. Totodată, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, deoarece acestea sunt diuretice.
E bine să se consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, dar cea mai importantă regulă este consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Apa ideală de consum zilnic ar trebui să fie necarbogazoasă, bogată în calciu şi magneziu, dar săracă în sodiu, cloruri şi sulfaţi. Este contraindicat consumul regulat de apa minerală carbogazoasă cu conţinut ridicat de sodiu pentru toate persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă pentru persoanele care suferă de boli ale rinichilor.
Cei care suferă de diferite afecţiuni trebuie să îşi continue tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!