În Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acţiune prioritară a municipiului Timişoara pot intra persoane fizice ce dețin imobile care prin nivelul lor de degradare reprezintă un pericol pentru siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane. Se dau bani pentru refacerea faţadelor, pentru reparaţii la acoperişuri şi alte lucrări care ţin de partea exterioară.
Pentru anul 2014 suma alocată de municipalitate pentru acest program este de 4.500.000 de lei. Prin hotărâre de consiliu local s-au stabilit şi o serie de criterii pentru evaluarea proiectelor, în funcţie de care vor fi selectate clădirile. Depinde de cât este de degradat imobilul, de unde este situat, ce se dorește prin proiectul de reabilitare, dacă proprietarul beneficiază de finanţare prin alte programe, etc. Ordinea la finanţarea lucrărilor se face conform punctajului obţinut, în limita fondurilor disponibile. Dacă în urma primei sesiuni de depunere şi evaluare suma nu se epuizează, procedura se poate relua.
„Conform art. 38 alin 5 din Legea nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, la data alocării sprijinului financiar în cuantumul contribuţiei autorităţilor administraţiei publice locale (Primăriei Municipiului Timişoara) asupra imobilului monument istoric în cauză se constituie o garanţie imobiliară pentru o perioadă de 10 ani în favoarea unităţii administrativ-teritoriale (Primăriei Municipiului Timişoara).
Prin acest program, Primăria Municipiului Timişoara achită integral contravaloarea lucrărilor de reabilitare a clădirii şi recuperează de la proprietari 80% într-o perioadă de 10 ani (120 de luni), în baza contractelor de finanţare semnate şi a constituirii garanţiei imobiliare asupra imobilului. Diferenţa de 20% este sprijin financiar nerambursabil suportat de Primăria Municipiului Timişoara”, precizează reprezentanţii municipalităţii.
Costurile întregii documentaţii tehnice necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire, precum şi documentaţia tehnico-economică necesară executării lucrărilor cad în sarcina proprietarilor şi reprezintă contribuţia proprie la acest program, avertizează autorităţile. Procedurile de achiziţie pentru desemnarea constructorilor care vor realiza lucrările de reabilitare vor fi organizate de primărie, asociaţia de proprietari urmând să aibă un reprezentant în comisia de licitaţie.
Dosarele pot fi depuse în perioada 12 martie – 10 aprilie 2014, la sediul Primăriei Timişoara, la camera 12, pentru Direcţia Urbanism. Detalii suplimentare pot fi obţinute prin email – brcci@primariatm.ro.
Puteţi găsi anexat materialului actele care trebuie depuse la dosar pentru a intra în Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din Timişoara şi Lista prioritară de imobile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!