Ploile din cursul acestui an au influențat semnificativ facturile la apă. Sumele de la rubrica „Apa meteo” au fost mai mari decât în mod obişnuit ca urmare a perioadelor ploioase.
Reprezentanţii Aquatim spun că le-au explicat în repetate rânduri clienților de ce plătesc „apa de ploaie” şi că de fapt… nu plătesc efectiv apa de ploaie.
„Nu se plătește „apa de ploaie” ci serviciul prestat de Aquatim, și anume canalizarea și epurarea apei provenite din precipitații. Modalitatea de calcul a cantității de apă pentru care se taxează canalizarea (…) este foarte simplă: se înmulțește cantitatea de precipitații de pe unitatea de suprafață, valoare transmisă lunar de Administrația Națională de Meteorologie, cu suprafața de pe care se colectează apa meteo la canalizare, suprafață declarată de clientul în cauză. În cazul în care suprafața de pe care se colectează apa de ploaie la canalizare, declarată în contractul cu Aquatim, diferă de cea reală, clienții pot oricând să semnaleze companiei de apă acest lucru, în scris. Reprezentanții societății vor face în scurt timp o verificare la fața locului și, dacă cele semnalate sunt corecte, se va proceda la modificarea contractului”, au explicat reprezentanții societății.
Conducerea Aquatim le recomandă consumatorilor să își realizeze un sistem propriu de colectare a apei de ploaie şi să încerce să îi găsească diverse utilizări.
„Consumatorii trebuie să înțeleagă problema apei de ploaie, pe care noi o preluam în sistemul de canalizare, o ducem la epurare, o tratăm… O apă diluată, așa cum este apa de ploaie, este mai scump de tratat. O să venim cu proiecte de a separa cumva apele pluviale. Consumatorii au posibilitatea de a nu-și deversa apele pluviale în sistemul nostru de canalizare, făcându-și un sistem separat în curte și, ca atare, ei nu vor plăti apa de ploaie. Soluția este să facă și ei o investiție și să nu mai direcționeze apa în sistemul nostru de canalizare. Pot s-o ducă în curte, într-un bazin, pentru că în momentul în care nu au apa să ude grădina, pot să o introducă în sol pe baza unui sistem minim de filtrare, sunt câteva soluții care le-ar permite să-și reducă factura. La bloc suprafețele sunt mici și sunt împărțite, acolo este nesemnificativă apa de ploaie, problemele sunt la casă. Și la bloc există soluții, dar s-ar putea ca investițiile să fie mai mari decât facturile și să nu se merite. Cei care locuiesc la case trebuie doar să facă o investiție, să nu mai direcționeze apa de ploaie în sistemul de canalizare, să ne cheme să ne arate și noi am fi foarte fericiți, am scăpa de o problemă care este insuficient explicată, poate de către noi, iar ei nu ar mai plăti așa mult…”, explică directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
Reprezentanţii societăţii susţin că apa de ploaie nu se plăteşte doar în Timişoara, şi nu se plăteşte de azi de ieri, dar nemulţumiri şi reclamaţii pe această temă există în continuare.
„Apa de ploaie se plătește în toată lumea, s-a plătit și înainte de 1989, este o situație cumva normală. Problemele au apărut pentru că media precipitațiilor s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Ploi de o asemenea intensitate cum au fost în ultimii ani nu s-au mai întâmplat. Apa de ploaie se plătește în funcție de un calcul, noi înmulțim coeficientul de apă de ploaie pe care îl luăm de la Institutul de Meteorologie și suprafața pe care o declară consumatorul. Deci noi nu avem cum să greșim pentru că nu facem decât o simplă înmulțire. Dar vom veni în perioada următoare cu posibilități de a le arata consumatorilor cum pot să-și gestioneze apele pluviale în sistem propriu”, a concluzionat Vlaicu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!