ADR a organizat o dezbatere pentru „Prioritățile bugetare ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027”, la Universitatea de Vest. Au participat studenți, profesori, dar și reprezentanți de instituții ori firme care au accesat sau vor să acceseze fonduri europene. La întâlnire ar fi trebuit să participe și ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, dar acesta a avut ceva mai important de făcut decât să discute cu trei reprezentanți ai CE, astfel că și-a trimis un director din minister care să-i țină locul.
Timișorenii au vrut să știe de ce autoritățile nu se implică mai mult pentru obținerea de fonduri pentru modernizarea căilor ferate sau a infrastructurii rutiere. De vină ar fi și birocrația, a concluzionat Vittoria Alliata di Villafranca, din partea Comisiei Europene, director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, care le-a sugerat oamenilor să fie mai vocali.
„Pe termen lung, șansele ca România să atragă bani europeni pentru infrastructură sunt foarte mari. Trebuie să putem să călătorim în România. Cred că toată lumea este convinsă că finanțarea este necesară. Nu se întâmplă așa repede cum am vrea pentru că este diferit să creezi infrastructură mare. (…) Puteți să fiți mai vocali, să spuneți că vreți această infrastructură, sunteți cetățeni și trebuie să fiți vocali, spuneți «Vreți să stăm în România? Dați-ne infrastructură!»”, le-a transmis Vittoria Alliata di Villafranca.
Reprezentanta Comisiei Europene susține că este dificil să atragi fonduri europene într-o țară instabilă politic.
„Sunt regiuni care implementează foarte bine proiectele europene, altele care sunt mai în urmă. Aș dori să văd progres, dar cred că este dificil într-o țară care a avut atât de multă instabilitate politică. Pentru că nu contează ce tip de guvern ai, importantă este stabilitatea. Aici vorbim despre multe fonduri, deci aveți nevoie de decizii, aveți nevoie să vă țineți de ele și să le implementați. Aș dori să văd progres, dar la nivel regional s-au făcut multe”, ne-a explicat specialistul de la CE.
Întrebată unde vede România la acest capitol peste cinci ani, Vittoria Alliata di Villafranca spune că vede o mai bună organizare.
„În cinci ani sper că va fi o mai bună capacitate administrativă, așa o numim noi, că va fi o organizare mai bună a structurilor, pentru că este foarte important. Poți să ai idei geniale, dar dacă nu ai structuri, organizații, legislație, nu va merge. Cred că în cinci ani va fi o schimbare considerabilă, o descentralizare mai bună și cred că programele vor fi implementate mai bine. Nu ne place să facem comparații între țări, dar aș spune că România este împreună cu mai multe țări din centrul, estul și sudul Europei, deci Italia, Grecia, România, Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, toate se lovesc de aceleași dificultăți”, ne-a mai spus aceasta.
Potrivit directorului ADR Vest, relația agenției cu cei de la Comisia Europeană este una „excelentă”, iar vizita reprezentanților CE la Timișoara arată tocmai faptul că Regiunea de Vest stă foarte bine la capitolul absorbției de fonduri europene.
„Noi avem o relație excelentă cu cei de la Comisia Europeană, faptul că au venit aici, la acest nivel, este un mesaj de apreciere și de continuare a unei abordări. Practic, se explorează oarecum și opțiunea deja publică: noi să devenim autorități de management și programele să devină regionale. Cred că este un foarte mare pas înainte, care va ajuta enorm, vom dovedi că se poate gestiona totul mai bine regional și cred că putem acoperi mai mult nevoile regiunii prin programe adaptate”, ne-a spus Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest.
În ceea ce privește implicarea reprezentantului Ministerului Fondurilor Europene, acesta a scuzat lipsa ministrului Boloș și a citit vreme de câteva minute un mesaj de pe o foaie. El a vorbit despre importanța fondurilor europene în diverse domenii. Cât despre infrastructură, directorul general adjunct Gabriel Friptu spune că este importantă finanțarea autostrăzilor, dar „dilema este să reușim să prioritizăm, astfel încât să avem și rezultate”.
Trimite articolul
Xnu putem sa va dam infrastructura deoarece nu avem oameni care sa
plateasca impozite din care sa facem infrastructura k sunt plecati peste hotare sa lucreze.
nu putem sa facem infrastructura deoarece nu are cine sa le construiasca
deoarece toti care pot construi sunt plecati peste hotare.
ADR Vest, o cloaca in care specialistii in proiecte n-au loc de pilele de partid, de nepoti, rude..etc. Metodele practicate in selectie, sunt din cele subtile, care le asigura oarecum o perceptie de nevinovatie, insa un ochi format, le-ar putea demonstra modul lor mafiot de lucru.
Drum bun ! A fost de ajuns.Ne-ati fericit destul !