Prețul mediu practicat la Timișoara la vânzarea de apartamente a ajuns la finalul primului semestru al acestui an la valoarea de 1.170 de euro pe metru pătrat de locuință, conform Imobiliare.ro. Situația actuală arată că există în acest moment o tendință de creștere, dar aceasta s-a temperat permanent în ultimele luni. Conform sursei amintite, prețurile medii au fost în creștere cu 2,4% în ultimul trimestru. Pe ultimele 12 luni plusul realizat a fost de 8,9%, dar față de acum zece ani este mai scăzut cu 7,4%, mai arată datele Imobiliare.ro.
Prețurile proprietăților imobiliare din România, în general, și din Timiș, în special, au avut o creștere mai scăzută în ultimul trimestru al acestui an, arată cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro. Acesta adeverește previziunile cu privire la încetinirea ritmului scumpirilor pe segmentul rezidențial, evidențiind contextul diminuării cererii din partea potențialilor cumpărători, în consonanță cu scăderea volumului de tranzacții. În al doilea trimestru din 2018, prețurile solicitate pentru locuințele disponibile spre vânzare în România (atât apartamente, cât și case) s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat în primul trimestru din 2018). Față de aceeași perioadă a anului trecut, așteptările actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate – în condițiile în care, în T2 2017, avansul anual al prețurilor ajungea la 13%.
„Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a încetinit din cauza volatilității cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăți existente, precum și numărului insuficient de locuințe nou-construite.”, a declarat Adrian Erimescu, șeful Imobiliare.ro.
Cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) a avut o evoluție anuală descendentă. Statisticile relevă, față de perioada similară din 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale țării – în condițiile în care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scăderi, respectiv Constanța (-15%), București (-8%) și Brașov (-4%). Această tendință poate fi pusă pe seama influenței crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării: dacă anul trecut mulți români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creșterii susținute a indicelui ROBOR, unii dintre potențialii cumpărători preferând chiar să-și amâne decizia de achiziție.
„Pentru prima dată în ultimii trei ani, am înregistrat o scădere a cererii în marile orașe: în comparație cu anul trecut au fost cu 5% mai puțini potențiali cumpărători. În trimestrul al doilea din 2018 a avut loc și un ușor recul al vânzărilor. Presiunile evidențiate mai sus au dus la o scădere anuală cu 1,3% a numărului de tranzacții, care au ajuns la 151.481. Pe fondul unei evoluții modeste a economiei în prima parte a acestui an, așteptarea Analize Imobiliare pentru a doua jumătate din 2018 este că la nivel național vor avea loc mai puține tranzacții, în contextul stagnării creșterii prețurilor.”, a declarat, la rândul său, Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!