Toţi timişorenii care s-au adunat în cafeneaua din Piaţa 700, marţi după-amiaza, pentru a petrece o seară în compania literaturii, au putut-o întâlni pe Zaira, eroina cărţii semnate de Cătălin Dorian Florescu, o femeie de 80 de ani, care momentan este stabilită în Timisoara. Zaira este, în ciuda vârstei, plină de viaţă, cu poveşti cât pentru zece romane şi cu un zâmbet galeş care cucereşte imediat audienţa. Puţin excentrică, Zaira îşi alege cuvintele cumpătat, dar nu se dă în lături de la a spune exact ceea ce gândeşte. Aceasta este Zaira reală, căci Zaira prezentată de scriitorul de origine timişoreană e Zaira sa proprie, e viziunea sa asupra unei vieţi remarcabile. „În carte există mai multe Zaire – Zaira copil, Zaira tânără, Zaira păpuşăreasa. Este Zaira mea, este viziunea mea asupra vieţii sale. Ca şi scriitor trebuie să ai simpatie şi respect faţă de personaj, dar nu prea mult, pentru că mai apoi ţi se face frică şi nu mai poţi vedea potenţialul poveştii, nu vei mai putea să o transformi”, a spus autorul la lansarea romanului.
Cartea, bine primită de criticii germani
La eveniment a fost prezentă şi Rodica Binder, care momentan lucrează la „Deutsche Welle”, în Germania. Jurnalista a prezentat publicului reacţiile criticilor literari din Germania, care au primit foarte bine romanul lui Cătălin Dorian Florescu. „Nu este o carte sumbră, ci se face simţită prezenţa autorului şi empatia acestuia faţă de personaj. Autorul se foloseşte de un ton cald şi de umor, iar istoria personajului se combină cu elemente din istoria personală a sa”, a remarcat Rodica Binder. De asemenea, jurnalista a adăugat că se bucură de fiecare dată când remarcă în Germania câte un autor de origine română, „mai ales deoarece pe vremea dictaturii comuniste am pierdut mulţi scriitori de valoare”. La lansarea romanului „Zaira” a venit şi Adriana Babeţi, care a scos în evidenţă talentul de povestitor al autorului. „Am devorat cartea în două nopţi. Se citeşte ca o poveste, Cătălin este un mare povestitor şi, şi de această dată, are ce să povestească”, a spus Adriana Babeţi.
Zaira, mulţumită de varianta finală a romanului
Iubitorii de literatură prezenţi la eveniment au putut asculta şi un fragment din primul capitol al romanului, citit de Robert Şerban, moderatorul întâlnirii. Şi au putut remarca cu uşurinţă rapiditatea cu care autorul te introduce în acţiune, dinamica povestirii şi limbajul simplu, dar care te „prinde” imediat, „Prefer frazele scurte, laconice, din lumea filmului. Am învăţat să folosesc limbajul pentru a transmite o anumită imagine. Literatura mea e laconică în speranţa ca cititorul să privească în spatele său, să observe ce se întâmplă cu adevărat: drama, speranţele”, se destăinuie autorul.
Zaira a avut doar cuvinte de laudă pentru Cătălin Dorian Florescu. „Am mare încredere în el. Dacă în mine trăieşte un luptător, un samurai, în el trăieşte un înger, un înger care povesteşte. Poveştile lui sunt şi false, şi adevărate, dar foarte frumos construite”, este de părere Zaira Manta, eroina romanului. Ea adăugat cu durere în suflet că Traian Dorgoşan, poet timişorean şi prieten al Zairei, pe care eroina l-a regăsit după 40 de ani de exil în Statele Unite, nu a putut fi prezent la eveniment, deoarece a suferit un infarct. „Sunt tristă pentru Traian, care merita să fie aici şi care e un poet autentic, rebel, neînţeles, persecutat de mentalităţile multora”, a spus Zaira.
Romanul scris de Cătălin Dorian Florescu a fost publicat în anul 2007 în limba germană şi este un bestseller care s-a vândut în peste 25.000 de exemplare. După ce a fost tradus în limba română, va mai apărea în limbile italiană, spaniolă, olandeză şi lituaniană. De asemenea, după lansarea de la Timisoara va mai fi prezentat şi publicului din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Oradea. Cei interesaţi pot procura volumul de la editura Polirom.
Citiți principiile noastre de moderare aici!