Contractul finanțat prin Programul Transport 2021-2027 are o valoare estimată între 4,2 și 4,6 miliarde de lei, fără TVA – adică între 5 și 5,5 miliarde de lei, cu TVA. Cei 33,49 de kilometri vor trebui construiți în trei ani de la emiterea ordinului de începere, fiind prevăzute 12 luni pentru proiectare și 24 pentru execuție.
Licitația a fost organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Au depus oferte pentru construcția segmentului Jebel-Moravița:
- PORR CONSTRUCT SRL (România);
- Asocierea STRABAG SRL – CONSTRUCTII ERBASU SA (România);
- WEBUILD SPA – MILANO (Italia);
- Asocierea AUTOMAGISTRAL PIVDEN SRL (lider) – PRECON TRANSILVANIA S.R.L. (Ucraina – România);
- Asocierea DANLIN XXL SRL (lider) – ANTREPRIZA DE CONSTRUCTII DRUMURI SI AUTOSTRAZI SRL –– GROMA HOLD EOOD – EVROPEISKI PATISHTA AD (România – Bulgaria);
- Asocierea DRUMURI SI PODURI BANAT S.R.L. – MAXAGRO CENTER SRL (România);
- KALYON INSAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. (Turcia);
- KOLIN INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET A.S. (Turcia);
- Asocierea MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. (lider) – CBI CONSTRUCTII, TURISM & INVESTITII S.R.L. (Turcia – România);
- Asocierea MAPA INSAAT VE TICARET A.S. (lider) – GUNAL INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (Turcia).
Despre investiție
„Contractul prevede inclusiv construcția pe traseul noului lot de autostradă a 19 structuri, printre care un pod de peste CF124 (Timișoara-Reșița și DN58B), în lungime de 560 de metri.
Pe traseu vor mai fi construite: două spații de servicii tip S3, două parcări de scurtă durată, un Centru de Întreținere și Coordonare (CIC), lăngă Nodul rutier Moravița, două noduri rutiere (Nod rutier DN58B Voiteg și Nod rutier Moravița).
În fiecare spațiu de servicii și în parcările de scurtă durată se va asigura infrastructura necesară pentru construcția ulterioară a minimum 6 stații de încărcare rapidă pentru autoturismele electrice”, amintește Cristian Pistol, directorul CNAIR.

foto: Facebook/Cristian Pistol
Vă amintim, traseul întregii autostrăzi trece prin Remetea Mare, Recaș, Bucovăț, Moșnița Nouă, Giroc, Sacoșu Turcesc, Pădureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta și Moravița.
Primul lot va începe de la actualul nod de pe A1 de la Remetea Mare și va ajunge până la 600 de metri după intersecția cu DJ693B, adică până la kilometrul 35+670. Lotul 2 este de 33,5 kilometri, între Jebel și Moravița, iar lotul 3 are trei kilometri, din dreptul localității Moravița și până la un nou punct de trecere a frontierei. Pentru că acesta din urmă ar putea fi întârziat, la capătul celui de-al doilea lot va fi realizat și un drum temporar, de vreo doi kilometri, până spre punctul de trecere a frontierei existent.
Documentația pentru primul lot a fost trimisă la ANAP pe 6 septembrie, iar cea pentru lotul 2 șase zile mai târziu. Licitațiile au fost publicate pe SEAP pe 28 septembrie, respectiv 7 octombrie. Licitația pentru primul lot – contract estimat la 6,7 miliarde de lei, cu TVA – a atras nouă oferte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!