Pe această arteră intens circulată au fost montate 145 de corpuri de iluminat noi. Au consum redus de energie și un punct de control de la distanță a lămpilor.
Lucrările continuă pe Calea Aradului și Sever Bocu (fostă Lipovei). Valoarea proiectului este de aproape 950.000 de lei, câștigătorul licitației fiind asocierea firmelor timișorene Elba SA și Elba-Com SA.
În total, municipalitatea schimbă 5.500 de corpuri de iluminat pe 90 de străzi și artere, adică o treime din iluminatul public stradal din Timișoara va fi cu consum redus de energie.
„Creștem siguranța în trafic, reducem costurile pentru electricitate și emisiile de CO2 generate. Știu că sunt orașe care au anunțat oprirea sau reducerea iluminatului public în anumite zone și intervale orare. La Timișoara nu aceasta este soluția să reducem factura de curent. Soluția este modernizarea iluminatului public. Nu facem rabat la siguranța timișorenilor care se deplasează seara și noaptea, fie că sunt pietoni, bicicliști sau conducători auto”, a transmis, joi, primarul Dominic Fritz.
Edilul a mai precizat că asigurarea unui iluminat public modern și care ajunge pe toate străzile Timișoarei nu e un motiv de laudă, ci o necesitate.
„Punem la punct infrastructura de bază a orașului, fie că e vorba de drumuri, lămpi stradale, rețea de termoficare sau de apă și canal. De asemenea, pe străzile pe care nu exista înainte lumină noaptea, introducem iluminat public. Valoarea totală a proiectelor e de aproximativ 26 de milioane de lei”, a mai adăugat primarul Timișoarei.
În ceea ce privește iluminatul public, după aproape patru decenii de la deschidere, Parcul Botanic va beneficia de iluminat pe alei.
În perioada 22 august – 28 octombrie, Parcul Botanic este închis în totalitate. Vor fi montați 219 stâlpi de iluminat public și va fi extins sistemul de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari. Lucrările vizează realizarea unei rețele electrice subterane (LES), alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos.
De asemenea, spațiul de promenadă care face legătura între Piața Libertății și Piața Unirii oferă bucuria plimbării pe timp de seară, pe sub ghirlande de lumini calde de câteva săptămâni.
Totodată, zona străzilor 20 Decembrie 1989 – CD. Loga – Regele Ferdinand I -16 Decembrie 1989 este una experimentală pentru variante de iluminat public.
Tronsonul din dreptul Parcului Justiției al străzii 20 Decembrie 1989 este iluminat, de câteva săptămâni, cu 15 corpuri moderne cu led și sistem de telegestiune. Acestea au fost instalate gratuit de către Enel, pentru ca Primăria Timișoara să poată testa echipamentele lor.
Testarea diferitelor tipuri de sisteme de iluminat este necesară pentru a putea vedea care sunt variantele eficiente și rezistente la funcționarea în rețeaua de iluminat public.
Vă reamintim că, la începutul lunii august, consilierii locali au aprobat extinderea iluminatului public pe strada Drubeta și în parcarea Calea Buziașului-Str. Siemens.
Trimite articolul
Xasta trebuia facut acu 10 ani.
exista sate in varf de munte in Romania cu iluminat stradal cu LED.
Timisoara se duce dracului rapid.
-
Da,trebuia,dar cine da facă?!Roaba?!
-
mai bine Robu decat Fritz
-
Plin de pietoni pe marginea carosabilului unde se GONESTE mult peste 100, cu accidente mortale
Dar cu cablurile ce facem stimati useristi? Stiu ca unii dintre mai marii userei au interese la anumiti cablagii, dar nu a venit vremea sa aratam ca un oras normal?
PS: Macar Robu le-a taiat.
Iluminare LED nu inseamna intotdeauna consum redus. Unde sunt LED-uri multe si consumul e mare. Daca va uitati pe piata veti vedea ca corpurile de iluminat stradal LED pot si sa depaseasca 200W Sa ni se spuna comparativ cat consumau vechile corpuri de iluminat neon si cat consuma noile corpuri de iluminat LED si tot comparativ cat costa sa schimbi un bec neon, sub 50lei din cate tin eu minte, cu cat costa sa schimbi panoul cu LED-uri, care din cate am vazut pe strada nu este mai rezistent si cred ca costa, dupa calculele mele, aproximativ 250 lei
-
interesant cum pe toata planeta asta, in orice oras, se trece la iluminat stradal cu LED, insa romanu este cel mai mare expert si stie ca defapt nu merita.
de asta este romania cea mai buna tara din lume.-
Va rog acum, dragi experti in iluminat stradal cu LED-uri, sa va duce-ti la primaria din Zabrani sa le explicati cum sa foloseasca corect iluminatul stradal cu LED-uri ca le-a venit o factura de peste 159.000lei la energia electrica.
-
-
ba, soda, tu ai fost scapat in cap cand erai mic, si in fiecare zi de atunci, din nou, scapat in cap?