Pompierii militari din Timiș au intervenit în ultimele zile la peste 80 de incendii de vegetație uscată. Cauza probabilă, spun specialiștii, este utilizarea focului deschis în spații deschise.
„Incendierea miriştilor şi resturilor vegetale este practica cea mai des folosită pentru igienizarea terenurilor, motiv pentru care aducem aminte că, înaintea demarării acestei activități este obligatorie obţinerea Acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a Permisului de lucru cu focul de la Primărie. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obținerea documentelor necesare și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancționează cu amenzi cuprinse între 1000-2500 lei, potrivit HG 537/2007, art.1, pct 3, lit r privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Pompierii anunță că au semnat un protocol cu APIA în urma căruia cei care își igienizează terenurile în acest fel nu mai primesc subvenții.
„Menţionăm că arderea miriştilor provoacă o serie de efecte negative solului, precum distrugerea microfaunei folositoare şi evaporarea apei de la suprafaţa solului, iar nerespectarea măsurilor specifice desfăşurării lucrărilor de igienizare poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderea de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. În unele cazuri, activităţile menţionate mai sus se desfăşoară în condiţii de vânt, nesupravegheate ori fără respectarea distanţelor de siguranţă faţă de construcţii, ceea ce poate favoriza propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora”, adaugă pompierii timișeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!