Situația apare deși interesul tinerilor absolvenți de liceu pentru a urma studiile universitare la UVT a fost semnificativ raportat la numărul de absolvenți de bacalaureat. Numărul studenților înmatriculați cu taxă la UVT este foarte mare, în raport cu locurile bugetate alocate anual, ceea ce arată nivelul de seriozitate, atractivitate și performanță al UVT.
„Am luat la cunoștință, cu neplăcută surprindere, că numărul de locuri bugetate alocate Universității de Vest din Timișoara este mai mic decât cel din anul universitar anterior (cu 10 locuri la ciclul de licență, cu 32 locuri la ciclul de master și cu 3 locuri la ciclul de doctorat). Asistăm, astfel, pentru prima dată după intrarea în vigoare a Legii Educației Naționale 1/2011, la o schimbare importantă privind modul de alocare a locurilor bugetate. Atunci, schimbările au survenit ca urmare a clasificării universităților, iar UVT a suferit pierderi masive atât din perspectiva finanțării, cât și din perspectiva locurilor bugetate alocate (în special la doctorat). Am considerat nedreaptă acea clasificare care a marginalizat UVT. De atunci, am făcut eforturi mari să arătăm, deși cu resurse puține, că suntem una dintre universitățile prestigioase ale României și atât rankingurile internaționale, cât și metarankingul național din ultimii ani au arătat acest lucru. Acum, ne este adusă la cunoștință o nouă distribuție și prima întrebare pe care ne-o punem este aceea dacă nu era util ca acest lucru să se întâmple după preconizatul proces de clasificare a universităților din România, proces asumat de Ministeru Educației Naționale inclusiv printr-un proiect realizat împreună cu Banca Mondială”, a anunțat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Din fericire, universitatea timișoreană este mai puțin afectată de noua împărțire a banilor, dar rectorul UVT spune că stabilirea priorităților s-a făcut fără o analiză clară a angajabilității.
„Această împărțire avantajează anumite universități și, evident, dezavantajează pe altele. UVT este beneficiara unei reduceri mai mici (dar a doua după cea din anul 2011), iar alte universități iau act de prima astfel de experiență. S-au stabilit domenii prioritare: IT, inginerie, agricultură, medicină… de acord, dar există o analiză clară, fundamentată statistic a angajabilității absolvenților în domeniile de studiu absolvite. Finanțăm în continuare universități care beneficiază de ani buni de clemență atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al asigurării calității. Există vreun motiv obiectiv pentru ca numărul de locuri bugetate alocate acestor universități să crească?”, a declarat Marilen Pirtea.
Conform lui Pirtea, ar fi mai util și mai eficient – din toate punctele de vedere, ca niciun oraș să nu aibă mai mult de o universitate de stat, utilizând astfel în mod eficient toate resursele. Oficialul vorbește din nou despre înființarea Universității Metropolitane Timișoara și spune „că doar interese mărunte ce țin de păstrarea unor mici privilegii țin pe loc un astfel de proiect”. Oficialul spune că sunt universități care au primit locuri în plus pentru școli doctorale unde gradul de abandon este de peste 75%, spre deosebire de UVT unde abandonul la studiile de doctorat este de 32%.
În final, rectorul UVT subliniază ca „fiind extrem de utilă reașezarea pe baze solide, principiale, obiective a repartizării locurilor bugetate, dar acest lucru să fie rezultatul unui proces transparent și care să fie fundamentat în special din perspectiva performanței academice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!