Exercițiul a fost stabilit de reprezentanții spitalului, care i-au invitat pe cei de la SALVO și ISU Banat să participe. Salvatorii au vrut să testeze planul de alarmare și evacuare în cazul unei situații de urgență. Specialiștii nu au vrut însă să perturbe activitatea în cadrul spitalului, astfel că pacienții, dar și o mică parte a personalului medical ar fi trebuit să rămână în clădire. Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg. Și asta pentru că mulți dintre cei aflați în spital nu au auzit semnalul și nu au ieșit în curte.
„Nu au fost lucruri semnificative. Am avut studenţi mulţi, care nu pot să reacţioneze atât de repede. Ar fi fost nevoie de câte un fluier pe fiecare etaj, dar am discutat şi o să rezolvăm punând o alarmă generală”, povestește Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal din Timișoara.
Situația i-a făcut să zâmbească pe cei de la ISU Banat, care însă au reacționat elegant.
„Exercițiul de evacuare a personalului și a aparținătorilor a fost organizat de Spitalul Municipal Timișoara cu participarea unor reprezentanți ISU Timiș. Datorită faptului că spitalul nu dispune de un sistem de alarmare centralizat s-a folosit o soluție alternativă și anume alertarea persoanelor cu fluierul. În ciuda faptului că alertarea s-a produs mai lent, întreg efectivul spitalului a fost evacuat în condiții de siguranță. Reprezentanții ISU Banat au pus în vederea conducerii spitalului faptul că ar trebui să implementeze cât mai urgent un sistem de alarmare conform standardelor europene”, spune Sindia Vlaia, purtătorul de cuvânt al ISU Banat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!