Conform datelor furnizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, în perioada ianuarie 2012 – iunie 2013, 17 minore aflate în sistemul de protecție au dat naștere unui copil. Niciuna dintre cele 11 tinere aflate în servicii de tip rezidențial și 6 aflate în servicii de tip familial nu a decis să întrerupă sarcina, ci toate au hotărât să păstreze copilul. Tinerele care ajung în această situație beneficiază de consiliere psihologică și consiliere familială, spun reprezentanții DGASPC, care se ocupă de medierea relației cu tatăl copilului și cu familia naturală.
“Dacă acest lucru nu este posibil, mama şi copilul beneficiază de serviciile oferite de DGASPC Timiş prin intermediul centrului maternal. În centrele maternale sunt găzduite mame aflate în dificultate (minore, tinere, mame cu 2-3 copii) sau gravide în ultimul trimestru de sarcină, care întâmpină probleme din punct de vedere financiar sau familial. Perioada de şedere în centrul maternal este de şase luni, cu posibilitate de prelungire până la un an”, a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al DGASPC Timiș.
În centrul maternal mamele primesc asistență medicală, au parte de consiliere psihologică și juridică și învață noțiuni elementare de igienă și puericultură. La plecarea din centru acestea primesc haine pentru copii și o sumă echivalentă cu salariul minim pe economie. Mamele au și varianta rămânerii în sistem:
“Dacă după împlinirea unui an de şedere în centrul maternal mamele au vârsta sub 18 ani, iar reintegrarea familială nu este posibilă, atunci se optează pentru varianta plasamentului mamei minore şi a copilului la un asistent maternal profesionist”, a explicat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al DGASPC Timiș.
Zeci de minore institutionalizate au nascut in Timis
Reactualizat la:
La nivel național, 200 de minore instituționalizate au rămas însărcinate în perioada ianuarie 2012-iunie 2013, dintre care 165 au ales să nască. 10% dintre tinere sunt din județul Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!