Prin proiectul „Țara morilor de apă”, reprezentanții Asociației Acasă în Banat vor să scoată la lumină aceste mori, unele uitate. De cele 22 de mori din Eftimie Murgu (Rudăria) știe multă lume, dar sunt peste 200 de mori de apă în zona Banatului, majoritatea necunoscute.
Voluntarii au făcut o nouă incursiune, la finalul săptămânii care tocmai s-a încheiat, și au găsit alte zeci de mori pe care vor să le scoată la lumină.
„Ne-am luat în serios misiunea de a identifica și inventaria toate morile de apă din Caraș-Severin, peste 200 la număr! Ieri am reușit un nou record, de a repertoria 43 de mori în 9 sate, iar săptămânile viitoare, indiferent de vreme, vom continuă până vom găsi toate aceste mori. De ce credem că este important ceea ce facem? Pentru că Banatul de munte are o tradiție de sute de ani în măcinarea făinii cu mori de apă, tradiție care nu trebuie să dispară ci să fie baza pentru un nou viitor al regiunii, care poate prosperă prin intermediul agroturismului. Nu ne vom opri aici pentru că, așa cum ne știți, vom pune osul la treabă și vom repara, reporni și măcina făină la multe dintre morile din Banat!”, transmit reprezentanții asociației Acasă în Banat.
Proiectul marca Acasă în Banat constă în inventarierea și cartografierea tuturor morilor de apă din Banat, pentru a pune bazele unor viitoare inițiative de restaurare, conservare și valorificare în scop economic și turistic a acestora.
Proiectul Țara Morilor de Apă este realizat de Asociația Acasă în Banat și cofinanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin.
Trimite articolul
Xfelicitari, succes!
Multe mori de apa au fost si poate mai sunt si la intrarea Nerei in Patas si Borlovenii Vechi ,multe din ele pe brate artificial create din matca ,”ierugi” le spune pe care se construiau morile ,cel putin 10 erau functionale in urma cu 30-40 de ani .In Patas era si o “moara” pentru producerea curentului ,de unde se alimentau pana la electrificare cele 2 sate ,banuiesc ca inca mai este ! Oricum ,pentru cunoscatori “coliesha” facuta din “fanina” macinata la pietre are alt gust
Si una hazlie despre morile de apa:
Eram in vacanta pe valea Cernei la o familie de localnici care aveau o moara. Am dus in spate o juma de sac de porumb sa punem de-o mamaliga. A doua zi ne-am dus sa luam faina, mi s-a parut ca sacul-i mai greu ca la dus, explicatia am gasit-o cand am mancat mamaliga, cam scartaiau pierticelele intre dinti :))
fffff frumos!!!!
Pacat ca primariile si autoritatile pt drumuri din Caras si Mehedinti nu se implica alocare de bani pentru modernizare si asfaltarea drumurilor de acces spre localitatile si locatiile cu mori, exemplu concret drumul de acces din Prilipet spre Eftimie Murgu am fost weekendul trecut si-imi pare tare rau ca zona e superba dar zici ca asfaltul e bombardat nu am putut sa schimb mai mult de primele doua viteze din cutia manuala cu 6 ca sa nu stric masina asa cratere erau.. mare pacat !
Consiliul local din Caras Severin nu are ce face cu banii ? Nu au gradinite si/sau scoli de reparat si eventual daca e necesar de construit o toaleta normala pentru elevi ? Sau orice alt proiect/problema din comunitatea locala care necesita fondurile astea in loc sa arunce( a se citi sa ingroape) cu banii pe niste ruine nefunctionale si departe ca punct de interes pentru turistii obisnuiti care or fi ei care au auzit de asa ceva.