Pe scurt, a fost semnalată pesta porcină africană în județul Timiș, aproape de Timișoara. Trei porci au murit la o minifermă din localitatea Bucovăț. Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare au luat decizia ca probele să fie trimise pentru confirmare la București. Zeci de porci vor fi uciși și incinerați.
Proprietarul a anunțat medicii veterinari din zonă. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Timiș s-au deplasat, „imediat”, la fața locului, demarând investigațiile primare necesare și luând primele măsuri de control a bolii, fiind recoltate probe pentru examene de specialitate.
Incinerator mobil trimis la Bucovăț
„Ieri seară (sâmbătă – n.r.) au venit primele rezultate de la laboratorul DSVSA Timiș, conform cărora este suspicionată pesta porcină africană în gospodăria din Bucovăț. Au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București în vederea confirmării sau infirmării bolii. Ieri seară (sâmbătă – n.r.) s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Timiș, condus de prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, și s-a decis că în cursul dimineții de azi (duminică – n.r.) se vor face verificări la fața locului, iar Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi vor asigura paza în perimetrul gospodăriei cu suspiciune de boală și controlul circulației publice.
Totodată, prefectulul județului Timiș și directorul DSVSA Timiș, domnul Flavius Nicoară, au cerut sprijinul președintelui ANSVSA – secretar de stat, domnul doctor Robert Viorel Chioveanu pentru a trimite, de urgență, un incinerator mobil în localitatea Bucovăț. Incineratorul este necesar pentru incinerea cadavrelor celor 56 de porci din gospodărie, care vor fi uciși astăzi”, transmit reprezentanții Instituției Prefectului Timiș.
56 de porci, uciși de 1 martie
Incinetatorul ajunge duminică la Timișoara, urmând ca în cursul după-amiezii și serii să fie uciși toți porcii, transmit reprezentanții Prefecturii Timiș.
„De asemenea, s-a aprobat prin vot unanim uciderea deîndată a tuturor porcinelor din exploatația afectată. În situația în care boala va fi confirmată, DSVSA Timiș va demara inspecțiile în toate exploatațiile cu porcine din zonele de protecție și supraveghere (zone circulare de 3 și, respectiv, 10 kilometri în jurul focarului), precum și recoltări de probe biologice conform specificațiilor procedurilor tehnice”, transmit reprezenatanții Instituției Prefectului Timiș.
Boala nu se transmite la om
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate. Aurotitatea Națională Sanitar-Veterinară are următoarele recomandări:
- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;
- este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
- creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
- nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
- nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Pesta porcină nu se transmite la om. De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina. În data de 5 februarie, boala a fost diagnosticată și în Grecia, într-o gospodărie din localitatea Nikokleia, regiunea Macedoniei Centrale.
Trimite articolul
XAcum incep si cu asta….
urmeaza aviara oare? ce ne mai arunca astia din avioane pusi de Trump? trebuie urgent sa se iasa din biserici cu steaguri si slujbe de imbunare, Dumnezeu s-a suparat ca nu este gata Catedrala mantuirii neamylui si biserica sa preia urgent conducerea statului. Dumnezeu trebuie introdus in Constitutie de catre patriotii ecumenici din PSD si ALDE, asa cum fac si crediciosii patrioti rusi, iar domnul Putin sa fie Patriarhul bisericii rasaritene.
-
Deocamdată e invers…cam mulți porci care se declară mari creștini.
Nu mi se pare normal ca in sat cineva sa creasca 50 de porci! Inteleg sa cresti 1, 2 pana la 3 porci pentru consum propriu si/sau al familiei, dar 50 este exagerat! Astfel de ferme ar trebui sa fie numai in afara localitatilor.
Nu mai ies istericii din USR să ceară demisii din cauza pestei porcine ?
-
Sunt pluriprofesionalizati !Prefecta este si veterinara >
Pai daca e suspiciune de ce ucid animalele?!
Ar fi mai bine fierti si facuti conserve. O sa avem nevoie 😐