Pe străduţele din jurul Pieţei Unirii, locul unde porumbeii găsesc, de obicei, mâncare de la trecători, în Piaţa Libertăţii şi chiar în Piaţa Operei au fost văzute săptămâna trecută zeci de păsări moarte, iar cauza acestui fenomen pare legată de amplasarea în zonele respective a unor substanţe utilizate la exterminarea rozătoarelor. O timişoreancă, îngrijorată de soarta păsărilor, a pornit într-o acţiune pe cont propriu, pentru a afla cauza deceselor. Rezultatul investigaţiilor, precum şi câteva imagini, au fost trimise si pe adresa redactie@tion.ro.
Ea povesteşte că a găsit în Piaţa Unirii cutii cu grâu otrăvitor marcate Deraton, fără data amplasării trecută pe ele, iar reprezentanţii companiei spun că acele cutii se află acolo din timpul verii, lucru greu de crezut ţinând cont de numărul păsărilor moarte în ultimele zile. Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Comunitare au luat cunoştinţă de această situaţie, dar nu au încă un răspuns la ea. Până ca reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Timiş să ridice cadavrele păsărilor, acestea dispăruseră, ceea ce face ca substanţa ingerată de păsări să rămână momentan necunoscută de specialişti. Timişoreanca a arătat însă ca a scos din guşa porumbeilor boabe de grâu otrăvit. A dus păsările acasă, unde spune că le va ţine până când se vor însănătoşi complet.
“Am găsit porumbeii ameţiţi în cam toate pieţele importante din Timişoara. În trecut am mai îngrijit păsări, aşa că am ştiut exact ce trebuie să le fac. Aveau guşa umflată cu grăunţe otrăvite. Mare parte dintre porumbeii culeşi de pe stradă i-am salvat, însă unii au murit. Mă gândesc că aşa cum au ajuns porumbeii la otravă, aşa poate un copil să pună mâna pe acele cutii. Ele nu respectă toate normele de siguranţă. Vom reacţiona doar atunci când se va petrece o tragedie?”, se întreabă femeia, care a şi sesizat autorităţile în domeniu şi a solicitat efectuarea unei anchete.
Cei care mai găsesc astfel de porumbei ne pot sesiza pe www.tion.ro, dar medicii sanitar veterinari ne sfătuiesc să nu atingem direct cadavrele acestor păsări, ci cu ajutorul unor mănuşi. Ele pot fi duse pentru analize specifice la sediul DSVSA din Timişoara, str. Surorile Martir Caceu nr.4, tel. 0256. 204.911.
Citiți principiile noastre de moderare aici!