În 2016, procentul de promovare la Definitivat, în Timiș, înainte de contestații, este de 68,37 la sută, în timp ce în 2015 a fost de 53,12 la sută, iar în 2014 de 57,33 la sută. În Timiș, 291 de candidaţi au fost admişi la proba scrisă și au dat examen la 31 de discipline.
Din cele 36 de contestații, una a fost depusă de un profesor care a dat examenul de Definitivat la Arte Vizuale, 13 contestații au fost la Limba și Literatură Română și Matematică (metodica predării acestora), o notă a fost contestată la Chimie, una la Consiliere psihopedagogică, o altă contestație la Fizică și una la Limba Franceză. Au mai fost depuse două contestații la Română (specialitate și didactica specialității), două la Psihopedagogie Specială, patru la Limba și Literatura Română și Universală pentru copii, Limba și Literatura Maghiară maternă (metodica predării acestora), șase la Engleză, două la Limba și Literatura Română și Universală pentru copii, Limba și Literatura Germană maternă (metodica predării acestora) și două la Limba Română și Literatură pentru copii, metodica activității instructiv-educative din învățământul preșcolar.
Afişarea rezultatelor finale, după contestații, are loc în 18 august 2016.
Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean Timiș, înainte de contestații, 147 de candidați au promovat examenul, din care 100 au luat note între 8 și 8,99, 46 de candidați au luat note între 9 și 9,99. A fost și o notă de 10.
În Timiș, 68 de candidați nu au promovat, adică au avut note sub 8. O singură notă a fost între 1 și 1,99, cele mai multe note ale candidaților care nu au promovat situându-se între 6 și 6,99 – 29.
Profesorii se pot prezenţa la definitivat doar în maximum trei sesiuni, susţinute în cel mult 5 ani. Cei care nu promovează examenul pot fi angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi. În cazul în care un profesor care a luat titularizarea nu promovează definitivatul în această perioadă de maximum 3 sesiuni, el pierde calitatea de titular, pentru că i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată. Spre deosebire de definitivat, titularizarea înseamnă angajarea profesorului într-o şcoală pe perioadă nedeterminată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!