Cele 30 de persoane de origine eritreeană s-au aflat până acum într-o tabără din Tunisia, aflată la 4 kilometri de graniţa cu Libia, unde se mai află câteva mii de refugiaţi în momentul de faţă.
Potrivit reprezentanţilor UNHCR, refugiaţii au fugit iniţial din ţara lor natală, Eritreea, în Libia, înainte de izbucnirea conflictului, pentru a scăpa de serviciul militar. Odată ajunşi în Libia însă, aceştia au fost încarceraţi şi torturaţi de forţele lui Gaddafi.
Odată cu izbucnirea conflictului civil din Libia, eritreenii au reuşit să scape din închisoare şi au ajuns în tabăra Shousha din Tunisia.
Refugiaţii din Libia au ajuns miercuri la Timişoara cu un avion de linie, care a venit de la Roma, epuizaţi, după un drum de două zile, şi vor fi cazaţi temporar în Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă. Ei vor sta la Timişoara timp de maxim şase luni, după care vor fi relocaţi în altă ţară, cum ar fi SUA sau Canada.
Inca 4.000 de refugiati in tabara unde au stat cei 30 de eritreeni din Libia
UPDATE. Oficialii UNHCR au afirmat că în tabăra Shousha din Tunisia, de unde au fost salvaţi cei 30 de refugiaţi eritreeni, torturaţi în Libia, se mai află încă 4.000 de persoane, Naţiunile Unite, Crucea Roşie şi alte organizaţii ducând tone de ajutoare umanitare în fiecare lună pentru a le asigura condiţii decente de trai.
Problema în tabăra Shousha este că, la fel ca şi în celelalte tabere de pe teritoriul Tunisiei, se află într-o zonă deşertică, unde diferenţa de temperatură între zi şi noapte este de câteva zeci de grade Celsius, ceea ce afectează sănătatea refugiaţilor. Mai mult, UNHCR şi celelalte organizaţii umanitare implicate în asistenţa refugiaţilor nu mai au fonduri pentru a continua transporturile umanitare, comunitatea internaţională reuşind să strângă doar 42 la sută din necesar.
Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi în România, Machiel Salomons, a declarat că, pentru a continua ajutorarea refugiaţilor, UNHCR ar mai avea nevoie de încă 310 milioane de dolari.
Cei 30 de refugiaţi care au ajuns la Timişoara sunt doar o picătură în oceanul de persoane care au părăsit Libia de la începutul conflictului în această ţară, numărul acestora fiind estimat de oficialii ONU la peste 550.000. Cei norocoşi, cum ar fi tânărul eritreean Daniel Ghebreselasie, de 26 de ani, care a ajuns miercuri la Timişoara, se bucură că au scăpat din coşmar şi speră să fie reuniţi cu familiile lor.
Refugiatul eritreean a povestit că a petrecut doi ani în închisorile din Libia, după ce a fugit din ţara natală pentru a evita serviciul militar. În închisoare a văzut cum gardienii băteau deţinuţi doar de plăcere. A stat apoi un an în Tripoli, iar la izbucnirea conflictului, împreună cu câţiva prieteni, a plătit câţiva euro unui şofer care să îi ducă în Tunisia.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!