Anunțul a fost făcut marți, 16 mai, când reprezentanții Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, care au organizat împreună o conferință de presă. Tot aceștia organizaseră, pe 10 mai, un protest la care au participat aproximativ 10.000 de angajați din Educație. Sindicaliștii spun că guvernul nu i-a băgat în seamă și, de aceea, pe 22 mai declanșează greva generală. Aceștia nu exclud, de exemplu, amânarea Evaluării Naționale sau chiar a Bacalaureatului. La fel, există neclarități și în privința desfășurării sesiunilor de examene de la universități.
În ceea ce privește situația din Timiș, Inspectoratul Școlar Județean a organizat marți o întâlnire cu reprezentanții organizațiilor sindicale din Timiș. Astfel, s-a stabilit că acestea au membri în 86 de unități de învățământ din județ, dar nu se știe exact și în câte dintre acestea vor avea loc și manifestări de grevă miercuri.
Situația în Timiș
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Timiș, există doar date aproximative despre școlile care vor fi afectate de greva de avertisment de miercuri. Pe de altă parte, Andreea Iacobescu, președinta Sindicatului Oamenilor Liberi din Educație Timiș, organizație afiliată FLSI, ne-a spus că cel puțin în cadrul organizației sale, 45% dintre membri au fost de acord cu acțiunile din următoarele zile.
În FLSI, potrivit referendumului prezentat marți de conducători, peste 70% dintre membri ar fi de acord cu acțiunile de grevă. În Timiș, federației îi mai sunt afiliate și Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu” Timiș și Sindicatul Învățământ Preuniversitar Timiș. Până la momentul redactării acestui articol, însă, nu am putut lua legătura cu reprezentanții acestora. Potrivit inspectoratului, însă, vor fi disponibile mai multe informații miercuri, odată cu începutul acțiunii de grevă de avertisment.
„În acest moment, după o întâlnire în mediul online cu președinții a 3 din 4 organizații sindicale ce funcționează la nivelul județului Timiș, primind asigurări că și cea de a 4-a organizație îmbrățișează același punct de vedere, vă putem comunica următoarele:
1. Nu știm cu precizie numărul unităților de învățământ, în care vor exista colegi, care au semnat pentru grevă. Toate datele pe care le putem obține sunt estimative. Președinții organizațiilor sindicale ne vor comunica numărul participanților în intervalul celor 2 ore de grevă.
2. Toate organizațiile au membri în școli, numărul acestora fiind diferit, de la caz la caz. Vor intra în grevă, colegi din 86 de unități de învățământ, numărul estimativ al participanților, din datele comunicate de directori fiind de 1.440. Aceste date nu sunt finale, colegii putând să se răzgândească până mâine sau să se alăture în plus, celor care au comunicat că vor intra în grevă.
3. Nu avem date despre o școală, care ar avea întreg colectivul în grevă.
4. Președinții organizațiilor sindicale de la nivelul județului au recomandat colegilor, ce se vor afla în grevă, mâine, fiind vorba de o grevă de avertisment, să intre la ore și să supravegheze copiii”, a transmis Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.
Ar putea fi amânate Evaluarea Națională, Bacalaureatul și sesiunile de examene
Conducătorii de la nivel național ai sindicatelor au ținut să precizeze că doresc să respecte legile dialogului social. Astfel, în primă fază, miercuri, 17 mai, va fi organizată doar o grevă de avertisment cu „încetarea tuturor activităților specifice”. Adică, timp de două ore, între orele 11:00 și 13:00, profesorii vor veni la clasă, dar nu vor pune absențe, nu vor preda și nu vor face examinări.
Începând cu 22 mai, însă, greva generală vine cu „încetarea lucrului”. Astfel, părinților li s-a recomandat să țină copiii acasă începând cu această dată. În funcție de durata conflictului, ar putea fi afectate inclusiv examenele naționale de Evaluarea Națională și Bacalaureat sau chiar sesiunile din universități. La precedenta grevă generală din Educație, cea din 2005, profesorii își încetaseră activitatea timp de trei săptămâni.
Salariile, principala nemulțumire
Aproximativ 70% dintre membrii de sindicat recenzați, adică undeva pe la 75.000 de persoane, au fost de acord cu declanșarea grevei generale. Conducătorii sindicatelor spun că reprezentanții guvernului au refuzat să poarte discuții clare. La fel, aceștia se plâng că nu au fost băgați în seamă nici de președinție. Principala nemulțumire o reprezintă salarizarea precară, dar și infrastructura școlară. O propunere ar fi ca salariile profesorilor să pornească de la nivelul salariului mediu pe economie.
„Nemulțumirile sunt arhicunoscute: de la salarii umilitoare, prăbușirea puterii de cumpărare din cauza inflației, anomalii în ceea ce privește salarizarea celor din forurile de conducere. (…) La protestul din 10 mai a fost o participare masivă. A fost un mesaj extraordinar de puternic: nu mai putem accepta tergiversarea adoptării unor decizii care să ducă la rezolvarea nemulțumirilor colegilor noștri, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic. (…) Există riscul să se dea peste cap și examenul național. Vina este a guvernanților. De aceea, fac un apel să lase orgoliile și să ne așezăm la masa negocierilor. Riscurile sunt majore. Se folosește inclusiv termenul de «înghețare» a anului școlar. Dacă se ajunge acolo, guvernanții vor plăti. (…) Va fi un protest, o grevă împotriva politicii sociale și economice a guvernului. Nu va fi un protest împotriva conducerii universităților, a inspectoratelor școlare județene, a directorilor de școli, a directorilor de biblioteci centrale, ci un protest împotriva unor politici proaste”, au spus, printre altele, reprezentanții federațiilor sindicale, la conferința de marți.
Ministerul vrea să fie respectată structura anului școlar
Pe de altă parte, Ligia Deca, ministrul Educației, spune că ministerul continuă negocierile privind contractul colectiv de muncă și dă asigurări că se fac toate demersurile pentru respectarea structurii prevăzute pentru anul școlar.
„Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile și din punctul de vedere al Ministerului Educației ne vom lupta pentru atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar se desfășoară în condiții optime și să finalizeze, așa cum e structura prevăzută. (…) Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federațiile sindicale ne-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învățământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi și vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile pe această componentă.
Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învățământ și suntem convinși că prin dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era și principala revendicare pe care federațiile o aveau față de Ministerul Educație să demarăm această discuție. Mai sunt și alte chestiuni care țin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare. Numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern și trebuie inițiate eventuale modificări de către Ministerul Finanțelor”, a declarat Ligia Deca.
Trimite articolul
Xperfect de acord sa fie platiti dascalii performanti. din pacate marea lor majoritate nu intrain categoria asta.
invatamantul e politizat la nivel de conducere. multi profesori stau in pozitia ghiocelului si nu vor/pot sa isi asume nimic.
despre asta de ce nu zic nimic in revendicari?