Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Timişoara a fost luată cu asalt de zeci de studenţi care prezentau semne de intoxicaţie alimentară. „Am început să mă simt foarte rău. Aveam greţuri, frisoane, dureri de stomac şi am mers la spital. Diagnosticul a fost enterocolită, de la shaorma de aici din complex. Am mâncat împreună cu trei prieteni. Şi ei au ajuns la spital cu mine. Ce este mai grav este că se pare că ar fi aproape 60 de persoane care au avut probleme după ce au mâncat de aici, dar nu toţi au mers la spital”, povesteşte unul dintre tinerii intoxicaţi.
„În numai 24 de ore, la Unitatea de Primire Urgenţe s-au prezentat aproximativ 25 de tineri care prezentau simptomele de intoxicaţie alimentară. Cei mai mulţi dintre ei au povestit că au consumat shaorma de la un fast-food din Complexul Studenţesc”, spune Nicoleta Giuchici, medic rezident UPU.
Luni după-masă, lucrătorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Timiş au mers în control în urma unor sesizări primite pe e-mail de la studenţii care s-au îmbolnăvit. Situaţia s-a dovedit a fi una îngrijorătoare pentru comisari.
„Nu există acte de provenienţă pentru produse şi nici unul dintre ele nu are etichete cu termenele de garanţie. Mai mult, produsele sunt depozitate în condiţii insalubre. Administratorii riscă sancţiuni de până la opt mii de lei şi este posibil să închidem unitatea până când vor intra în legalitate. Vom face verificări în continuare mai ales că am auzit că mai mulţi tineri au ajuns la spital. Administratorii societăţii expun consumatorii la un real pericol”, a declarat şeful CJPC Timiş, Cristian Anton.
Fast-food-ul cu pricina nu le ridică probleme comisarilor pentru prima dată. În trecut, spun aceştia, au mai avut sesizări şi au descoperit acolo produse păstrate într-o mizerie de nedescris şi spaţiile de depozitare invadate de şobolani. Până când autorităţile vor face lumină în acest caz, studenţilor nu le-a rămas decât o singură variantă de a se proteja. Ei au început deja să îşi trimită sms-uri prin care îşi avertizează rudele sau cunoscuţii despre pericolul la care se expun dacă mai cumpără mâncare de la fast-food-ul respectiv.
Reprezentanţii CJPC au verificat cu această ocazie şi alte cinci unităţi de alimentaţie publică. Per total, au descoperit 250 kg de carne fără termen de valabilitate sau cu termen expirat. Reprezentanţii societăţilor în cauză au fost invitaţi, marţi, cu toate documentele necesare, la sediul Comisariatului, pentru lămuriri, sau, după caz, sancţiuni.
Raoul Jurchela
Citiți principiile noastre de moderare aici!