În ultimii cinci ani au avut loc peste 160 de accidente mortale de muncă în Timiș. Nu toate s-au datorat neglijenței. În unele cazuri, angajații au făcut infarct sau AVC în timpul programului de lucru.
Principalele cauze ale accidentelor de muncă au fost căderile de la înălțime și surpările de maluri la săpături adânci.
Până în 31 iulie 2024, ITM Timiș, sub coordonoarea Inspecţiei Muncii București, desfăşoară campania SLIC privind accidentele de muncă, viziune „zero accidente de muncă”, având în vedere faptul că Inspecţia Muncii, în calitatea sa de membru SLIC, are atribuţii şi responsabilităţi în participarea la toate acțiunile organizate de Comisia Europeană pentru realizarea schimbului de informaţii între specialiştii statelor membre.
Această campanie își propune o viziune „zero accidente de muncă” și se desfășoară în cadrul strategiei UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027: „Securitatea și sănătatea în muncă într-o lume a muncii în schimbare”.
Inspectorul-șef al ITM Timiș, Ileana Mogoșanu, a declarat pentru Tion că instituția a făcut o statistică și firmele unde au avut loc accidente de muncă sunt verificate pentru ca în viitor asemenea evenimente să poată fi prevenite.
Potrivit acesteia, în Timiș, de la începutul acestui an au avut loc patru accidente de muncă mortale, dar și altele care s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă.
De asemenea, în 2023, s-au produs 36 de accidente de muncă mortale, dintre care 16 s-au produs din cauza unor boli.
Potrivit ITM Timiș, întrucât trebuie depuse toate eforturile pentru a reduce cât mai mult posibil decesele la locul de muncă, Comitetul Înalților Funcționari Publici pentru Inspecția Muncii a decis să organizeze Campania din 2023-2024 privind accidentele de muncă „Îmbunătățirea prevenirii accidentelor de muncă”, menită să consolideze cultura prevenirii, atât în cadrul organizațiilor, cât și în rândul lucrătorilor individuali, în conformitate cu o abordare de tip „viziune zero” în ceea ce privește decesele la locul de muncă în UE.
Campania are ca obiective identificarea corectă și eliminarea cauzelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și extinderea cunoștințelor privind modul de cercetare al accidentelor de muncă, atât în ceea ce îi privește pe angajatori, cât și inspectorii de muncă.
De asemenea, prin această campanie se urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile legate de accidentele de muncă și bolile profesionale, precum și aplicarea corespunzătoare a legislației în vigoare.
Potrivit ITM Timiș, în spaţiul Uniunii Europene, peste 21,5% din totalul accidentelor de muncă mortale din UE au avut loc în sectorul construcţiilor, în timp ce în industria prelucrătoare s-a înregistrat următoarea cea mai mare pondere – 15,2 %. De asemenea, sectorul transporturilor şi depozitării (15,0%) şi cel al agriculturii, silviculturii şi pescuitului (11,4%) au fost de asemenea sectoare economice pentru care s-au înregistrat cote de două cifre din numărul total de accidente mortale.
În 2023, 279 de dosare cercetate de ITM Timiș au fost soldate cu incapacitate temporară de muncă, 40 de dosare au fost înregistrate de către alte județe ca accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă, 164 de dosare au fost încadrate ca accidente ușoare, iar 169 de dosare cercetate au fost încadrate ca accidente în afara muncii.
Pe aceeași temă:
Peste 150 de accidente de muncă mortale înregistrate la ITM Timiș, în ultimii cinci ani
Citiți principiile noastre de moderare aici!