Timișorenii au fost invitați, marți, la o dezbatere publică pe marginea Planurilor de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului ambiant din oraș. Oamenii nici n-au vrut să audă de gălăgia produsă de traficul auto și au sărit pe reprezentanții primăriei cu problemele lor: „dobitocii care ambalează mașinile în noapte”, „sirenele ambulanțelor care urlă noaptea” și gălăgia produsă de cei care stau la terase sau de cluburi ori evenimente desfășurate în aer liber.
Executivul Primăriei Timișoara nu s-a obosit să participe la dezbaterea organizată de Direcția de Mediu, care avea ca temă zgomotul produs de traficul auto, traficul feroviar și de cel industrial, prezent fiind doar șeful Direcției de Mediu, Adrian Bere, care a încercat în zadar să vorbească despre planurile pentru combaterea zgomotului ambiant. Oamenii prezenți la dezbatere au cerut intervenții de la cei din conducerea primăriei, iar în cele din urmă s-a prezentat în sală primarul Nicolae Robu.
Timișorenii au vrut să știe planuri concrete privind zgomotul punctual, cel produs de șoferii care fac drifturi în noapte sau de muzica de la cluburi sau localuri ori evenimente organizate în aer liber. De altfel, primarul Nicolae Robu spunea zilele trecute, pentru tion.ro, că cine pretinde liniște într-un oraș ca Timișoara nu înțelege cum e viața într-un oraș dinamic și viu.
Detalii, AICI!
„Nu putem dormi cu geamul deschis, pentru că sunt niște netrebnici care în fiecare noapte fac același lucru. Asta este regulat ce se întâmplă în oraș, așa și concertele. Avem Poliție? De ce nu se aplică legea? Este vorba despre Calea Șagului, mașini parcate în intersecție”, a spus un timișorean.
La dezbatere a fost prezent și șeful Serviciului Inspecție Comercială de la Poliția Locală, care se plânge că oamenii legii cam au mâinile legate de legislație, pentru că amenzile sunt foarte mici.
„Părerile dumneavoastră sunt foarte pertinente, dar, din păcate, legislația actuală, Legea 61 prevede amenzi de maximum 1.500 de lei. Avem un dispecerat care funcționează non-stop, avem două echipaje care se deplasează pe evenimente, însă din păcate amenzile sunt până la 1.500. (…) La două abateri repetate, noi propunem suspendarea activității de la 10 la 30 de zile. Dacă nu respectă suspendarea, e pasibil de amendă de 2.000 de lei, maximum. Nerespectarea suspendării poate anula autorizația de funcționare”, a spus Adrian Ilin.
Primarul Nicolae Robu spune că oamenii trebuie să înțeleagă că în zona centrală este nevoie de evenimente în aer liber, dar că primăria și poliția nu pot interveni în spații private.
„Vreau să se înțeleagă că avem în oraș o zonă de loisir și ne mândrim că avem așa ceva, care constă în Piața Victoriei și ceea ce numim centru istoric, astfel spus tot ce a devenit spațiu de promenadă, definit ca atare de la catedrală și până la bastion. Aici, cum se întâmplă în orice oraș, locuirea devine din ce în ce mai subțire, pentru că sunt spații în care se desfășoară o mulțime de evenimente culturale, în ton cu trenduri internaționale de a face actul de cultură accesibil publicului larg. (…) Sunt foarte mulți tineri în oraș care au nevoie și de distracție. Am mutat evenimentele din zona Stadion, pentru că sunt foarte multe blocuri. Ne confruntăm acum cu o situație care e total deplasată în Șagului. Acolo se desfășoară pe domeniu privat acele evenimente de weekend fără nicio aprobare din partea primăriei și împotriva cărora noi nu avem pârghii. Eu ce pot să fac este să sesizez în numele cetățenilor, pentru că nu se potolesc astfel, Jandarmeria și Poliția Națională să intervină. Am fost informat că după prima mea ieșire de contrare a acelei activități s-au pus nu știu ce panouri fonice că nu s-ar mai auzi. Am înregistrare dincolo de panouri fonice și totuși se aude, drept urmare acea activitate trebuie stopată”, a spus Robu.
Cât despre chefurile din cartiere, edilul-șef susține că Poliția Locală trebuie să intervină și face acest lucru la fiecare sesizare.
„Chefurile din cartiere sunt lucruri nepermise, trebuie intervenit, categoric. Una e când avem festivaluri și se desfășoară în zona centrală a orașului și cu totul alta este, că mai nou toată lumea organizează evenimente în spațiul privat fără nicio aprobare de la nimeni, să fie limpede, nu există aprobare pentru aceste evenimente”, a completat primarul.
Edilul-șef le-a cerut polițiștilor locali să nu tolereze nesimțirea și să dea amenzi cu nemiluita celor care nu respectă legislația.
„Eu sunt apărător al liniștii, dar într-un înțeles urban, nu într-un înțeles monastiresc. Poliția să-și facă datoria, eu nu tolerez nesimțirea, însă să nu cădem la extrema în care nu mai desfășurăm nimic în centrul Timișoarei. Toată lumea este încântată văzând ce viață este pe un areal destul de larg, văzând zona noastră de loisir. Vă rog să fiți sigur ci că se va întâmpla ceea ce am promis, de astăzi începând”, a completat Robu.
Cu ocazia dezbaterii de marți, timișorenii au aflat și faptul că Poliția Locală are un singur sonometru, însă nu prea-l poate folosi, doar Direcția de Sănătate Publică având cadrul legal să-l utilizeze.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/sfatul-primarului-robu-pentru-timisorenii-deranjati-de-muzica-in-noapte-cine-pretinde-liniste-intr-un-oras-ca-timisoara-nu-intelege-cum-e-viata-intr-un-oras-dinamic-si-viu/2282711
Citiți principiile noastre de moderare aici!