Evenimentul va avea loc în Bastionul Cetății, în 31 octombrie 2014, începând cu ora 18.30, cu participarea unor ansambluri folclorice ale minorităţilor cehă şi germanofonă, comunități care au venit în Banatul românesc încă din perioada monarhiei habsburgice. Cu acest prilej, vor fi prezentate două expoziţii pentru a marca 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial. Sărbătoarea se va desfăşura în prezenţa Ambasadorului Republicii Cehe, Jiří Šitler, a Ambasadorului Austriei, Gerhard Reiweger şi a Consulilor Onorifici ale celor două ţări la Timişoara, respectiv Ştefan Moţec şi Vasile Onofrei.
Expoziţia „Arta în tranşeele Primului Război Mondial”, pregătită de Institutul de Istorie Militară din Praga, ilustrează, în cele 24 de panouri, reacţia plasticienilor cehi în legătură cu izbucnirea Primului Război Mondial, cu veştile sosite de pe câmpurile de luptă sau propriile zile petrecute pe front. Expoziţia cuprinde operele artistului plastic de renume internaţional František Kupka şi ale altor pictori cehi faimoşi. De menţionat este, de pildă, ciclul de grafică al artistului Josef Váchal format din şapte xilografii în culori care evocă într-un mod singular momentele înspăimântătoare ale războiului, pe care autorul le-a văzut ca pe o creaţie a diavolului. O parte independentă a expoziţiei o formează caricaturile şi desenele de amator, dar cu atât mai impresionante, provenite din jurnalele de însemnări ale soldaţilor, subliniază realizatorii. Expoziţia va fi accesibilă publicului în perioada 1-15 Noiembrie în incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran“ Timișoara.
Expoziția itinerantă “Anul 1914 – (Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, ilustrează contextul socio-cultural al Austriei de acum un secol. „Anii dinaintea Primului Război Mondial sunt adesea reprezentați ca „liniştea dinaintea furtunii”. Contrar acestui clișeu însă, Austria trecea printr-o perioadă efervescentă, în care viața sub toate aspectele ei se îndrepta spre modernism: feminismul modern lua amploare, Sigmund Freud cerceta subconștientul, muzica părăsea fundamentele armoniei iar pictura se elibera tot mai mult de concret. Pentru texte şi selecția imaginilor este responsabil istoricul de artă Stefan Kutzenberger de la Muzeul Leopold din Viena. Expoziția de la Bastion este organizată în România cu sprijinul Ministerului Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Austriei”, precizează organizatorii.
Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti declară cu prilejul acestor festivităţi: „În Banat, românii, cehii şi austriecii sunt puternic legaţi de o istorie comună. Celebrarea împreună, în spirit european, constituie pentru noi o formă foarte naturală. Cu această expoziţie vrem să reamintim toate victimele Primului Război Mondial, indiferent de ce parte au luptat. Soldaţii cehi, austrieci şi români, ale căror suferinţe sunt ilustrate, au luptat atât în rândurile Antantei, cât şi ale armatei austro-ungare”.
Ambasadorul Austriei, Gerhard Reiweger, subliniază că „realizările culturale majore din perioada 1900, considerate a fi «începutul epocii moderne» în Austria, au fost o urmare a diversității culturale din perioada Dublei Monarhii, ce a cuprins țări şi regiuni din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. După dezastrele a două Războaie Mondiale, reuniți astăzi într-o Europă nouă, dorim, prin celebrarea comună a Zilei Naționale cu prietenii noştri cehi, să aşezăm ceea ce ne uneşte mai presus de ceea ce ne separă şi să reliefăm valoarea rădăcinilor noastre culturale comune”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!