Fanfara Pro Amiciţia a acompaniat o solistă care a cântat melodii din mai multe arealuri, fie că a fost vorba de o melodie folclorică ori… mai patriotică. A fost o pată de culoare faţă de manifestările care au loc an de an, după acelaşi şablon. S-au auzit în Parcul Central: „Trecea fanfara militară”, ori „Timişoară mândră” sau „Barca pe valuri pluteşte uşor”.
„De Ziua Armatei avem cu toţii datoria să aducem un omagiu tuturor celor care de-a lungul timpului s-au jertfit, şi-au pus viaţa în pericol pentru interesele neamului nostru, pentru integritatea teritorială a României. Ziua Armatei marchează momentul eliberării ultimei porţiuni de pământ din Nord-Vestul Ardealului şi trecerea sa în adminsitraţie românească, trecere pe care nu o putem concepe altfel decât definitivă”, a spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Cât despre momentul „vocal” din program, Robu crede că a fost binevenit şi „apreciat de numeroşii timişoreni care au ţinut să fie prezenţi la această ceremonie”.
„Până la urmă este un moment de omagiu, este un moment de comemorare, dar, în egală măsură, este şi un moment de bucurie a noastră pentru ceea ce a rezultat în urma sacrificiilor celor pe care-i omagiem. Cred că a fost foarte inspirat”, a spus Robu.
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.
„Mă bucur că a fost o zi deosebită şi din punct de vedere al momentului, dar şi din punctul de vedere al timpului, din punct de vedere meteorologic. Sutn convins că Timişoara va rămâne un bastion al reucnoaşterii a ceea ce a însemnat trecutul pentru Ţara Românească şi vom fi în continuare alături de ceea ce înseamnă armata română”, a declarat Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, care a apreciat, de asemenea, momentul nou din cadrul programului.
Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.
Adrian Panduru
Citiți principiile noastre de moderare aici!