Ceremoniile dedicate Zilei Armatei au început sâmbătă, la ora 10, în Parcul Central din Timișoara. Ziua de 25 octombrie este și Ziua Regelui Mihai al României. La 25 octombrie 1921, în castelul Foişor de la Sinaia, se năştea cel care, la nici şase ani, avea să devină Regele Mihai I al României.
Cei prezenți la manifestare au admirat defilarea militarilor și elicopterele care au survolat deasupra parcului. Fanfara a încheiat ceremonialul, dar a fost prezentă și o formație folclorică.
„O zi deosebită pentru istoria poporului nostru. Este ziua prin care armata română, prin fapte de vitejie pe care le aducem în memoria noastră cât se poate de des, a reușit să elibereze și ultima brazdă de pământ românesc. Cei ce slujesc astăzi armata română merită omagiul nostru, reprezintă cu cinste România și poporul român”, a spus primarul Timișoarei Nicolae Robu.
Manifestările vor continua sâmbătă seara, când va avea loc o retragere cu torțe, la ora 19. Militarii Brigăzii 18 Infanterie vor efectua retragerea pe itinerariul str. Mărăşeşti – Brigada 18 Infanterie „Banat” – Piaţa Victoriei – Catedrala Mitropolitană – Primăria Timişoara – Palatul Administrativ – str. Mărăşeşti.
„O zi importantă pentru toată lumea. Armata este una dintre cele mai importante instituții, este cea mai apreciată de către comunitate. Prin ceea ce face în prezent ne face mândri că suntem români”, a spus și prefectul de Timiș, Eugen Dogariu.
Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, a luat și el cuvântul exprimându-și sprijinul față de Armata României.
„A ieșit și soarele afară de Ziua Armatei, o sărbătoare deosebită pentru poporul român. Sunt convins că în continuare armata își va face datoria, suntem alături de ei”, a spus Titu Bojin.
În noaptea de 24 spre 25 octombrie, ultimele rezistenţe germane de pe teritoriul Transilvaniei au fost înfrânte şi a fost înălţat steagul românesc. Victoria finală a fost amânată deliberat de Marele Stat Major cu câteva zile, deoarece armata română dorea ca eliberarea ultimului colţ de pământ românesc să fie un omagiu şi un semn de devotament adus Regelui Mihai.
UPDATE. Timişorenii i-au însoţit pe militarii Brigăzii 18 Infanterie în timpul retragerii cu torţe
Retragerea cu torţe a militarilor bănăţeni a avut mare trecere la timişoreni. Zeci de rude şi prieteni ai militarilor din Brigada 18 Infanterie „Banat”, dar şi simpli curioşi, i-au însoţit pe aceştia în timpul retragerii cu torţe.
În ritm alert, militarii au trecut prin centrul Timişoarei, astfel încât trecătorii abia au apucat să prindă o poză cu spectaculoasa paradă. În frunte cu fanfara militară, ostaşii au trecut prin faţa principalelor clădiri din capitala Banatului: Opera din Timişoara, Catedrala, Primăria Timişoara şi Palatul Administrativ.
Pentru a face loc militarilor, poliţiştii de la rutieră au oprit pentru câteva minute traficul în zona centrală.
Articole pe aceeași temă:
Un elicopter a aterizat in curtea mall-ului din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!