Vineri, 14 ianuarie, de la ora 11:30, la Bastionul Theresia, elevii de clasa a II-a de la Colegiul Național Bănățean vor citi, în versiune originală, poezia „De-asiu avé” (De-aș avea) – debutul lui Eminescu. A fost scrisă într-un dialect aromân și publicată în revista „Familia” din 1866.
Sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 15, tot la Bastionul Theresia, reprezentanții minorităților din Banat citesc din poeți definitorii ai literaturilor lor.
„Cu această ocazie, se va putea vizita și expoziția care prezintă documente inedite referitoare la viața și opera lui Mihai Eminescu, cât și lucrări realizate în 2019 de către tineri plasticieni din cadrul Liceului de Arte, din Timișoara, care reflectă felul în care aceștia percep poezia lui Eminescu, dincolo de clișeele didactice”, transmit organizatorii, cei de la Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”.
Și cei de la Muzeul Satului Bănățean au pregătit sâmbătă, de la ora 12, în holul bibliotecii, expoziții, lansări de carte și momente muzicale. Este primul eveniment din 2022.
„Mai exact, trei expoziții foto: «Anotimpurile Satului Românesc», apoi «Al cincilea anotimp – iarna în timp de pandemie de păpădie» și «Bănățenii de altădată» – fotografii rarisime cu bunicii și străbunicii noștri în port popular original și originar pe zone etnografice.
Pe marginea subiectelor amintite vom avea adevărate mini conferințe – vor vorbi, pe lângă organizatorii expozițiilor (Maria Hadiji, Borco Ilin și Marius Matei) invitații de vază din domeniul etnografiei, artei fotografice și muzicale: Camelia Burghele, Beatrix Leila Imre și Cristian Graure”, spun reprezentanții muzeului.
Sub egida „Poftim cultură!”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit o serie de evenimente. Astfel, sâmbătă, 15 ianuarie, la ora 15, în Piața Libertății, câțiva studenți actori vor porni într-un periplu cultural, cu mijloacele de transport în comun de pe liniile de tramvai 4, 9, de firobuz 14, 15, 16, 17 și de pe linia de autobuz 33. Călătorii vor asista la performance-uri spontane, pe texte ale unor autori români unanim apreciați.
„De asemenea, cu aceeași ocazie, elevi ai școlilor gimnaziale 19, 30, ai Colegiului Național Pegadogic și ai Liceului Teoretic Special Iris au pregătit texte manuscrise sau în Braille, cuprinzând fragmente din autori români. Textele astfel redactate vor fi găzduite de brutăriile Prospero din Centru, dar și din cartiere, pe Bd. Cetății, la Sala Olimpia, în zona Soarelui și în cartierul Dâmbovița”, transmit reprezentanții Casei de Cultură.
Tot sâmbătă, 15 ianuarie, brazii din Piața Libertății vor porni către asociațiile de proprietari care i-au solicitat, precum și către creșe și grădinițe din cartiere, pentru a fi plantați pe spațiul public.
Citiți principiile noastre de moderare aici!