Zona din faţa Garnizoanei din Piaţa Libertăţii din Timişoara a găzduit marţi, 26 iunie, ceremonia Zilei Drapelului. În prima sa acţiune publică de după depunerea jurământului, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, s-a aflat alături de prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, şi de noul primar al Timişoarei, Nicolae Robu. Evenimentul a atras privirile trecătorilor din zonă. Aceştia s-au oprit pentru câteva minute pentru a urmări ceremonialul ridicării drapelului naţional în trei culori şi pentru a asculta fanfara militară. Cel mai gustat moment a fost defilarea gărzii de onoare.
„E frumos, cred că ar trebui făcute mai des parade din acestea. Dar ce se sărbătoreşte azi? Că nu e decembrie”, spunea o doamnă aflată la vârsta a treia, care îşi ducea nepoţelul acasă. Destul de puţini timişoreni cunosc semnificaţia Zilei Drapelului şi un număr şi mai mic alocă puţin din timpul lor pentru acest simbol naţional.
Patriotismul se manifestă mult mai pregnant în rândul celor care ne conduc. Drapelul a fost salutat aşa cum se cuvine de cei trei oficiali prezenţi la ceremonie. După un ritual religios tricolorul a fost urcat de patru soldaţi pe catargul din Piaţa Libertăţii. „Data de 26 iunie înseamnă Ziua Drapelului, este un moment în care sărbătorim unul dintre simbolurile naţiunii, unul dintre lucrurile care ar trebui să ne conducă în tot ceea ce realizăm pentru noi şi pentru popor în general. Sunt un patriot şi înţeleg să venerez simbolurile naţionale aşa cum trebuie”, a declarat prefectul de Timiş, Eugen Dogariu.
Drapelul tricolor are întotdeauna o semnificaţie deosebită pentru cei aflaţi sub uniformă. „Pentru militarii Brigăzii 18 Banat, dar şi pentru românii de pretutindeni este ziua în care toţi trăim un sentiment aparte: momentul emoţionant al ceremonialului public de înălţare a drapelului naţional. Pentru că profunzimea şi semnificaţia acestui moment nu poate fi exprimată fidel şi întotdeauna în cuvinte, putem să apelăm la memoria istoriei noastre naţionale. Drapelul tricolor s-a impus în veacul al XIX-lea ca simbol al românilor. Steagul e trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României”, a declarat, în cadrul ceremoniei, căpitanul Adrian Jianu, ofiţer de informare şi relaţii publice al Brigăzii 18 Infanterie Banat.
Ziua Drapelului a fost pentru prima dată sărbătorită în 1998, de atunci în fiecare an tricolorul fiind celebrat prin asemenea ceremonii pe data de 26 iunie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!