Militari, preoţi, autorităţi şi cetăţeni ai urbei au fost joi în centrul oraşului pentru a-şi cinsti eroii la Monumentul Crucificării din faţa Catedralei Mitropolitane. Oameni erau şi pe treptele catedralei, credincioşii au venit la biserică pentru că în această zi sunt pomeniţi în lăcaşul de cult Sfinţii Constantin şi Elena.
Circulaţia a fost deviată la ora 12, ceea ce a produs încurcătură şoferilor care s-au văzut nevoiţi să ocolească. S-au format cozi mari pe străzile vecine catedralei, unde circulaţia era permisă, iar regulile nu se mai respectau. Fiecare mergea pe principiul… scapă cine poate.
Ziua de 21 mai a început cu depunere de coroane şi ceremonial militar – religios la Monumentul Eroilor, amplasat în cazarma unității militare din strada Chișodei, urmat, la ora 12, de un ceremonial militar-religios la Monumentul Crucificării, în fața Catedralei Mitropolitane. La ora 14 a început, la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din cimitirul din Calea Lipovei, un ceremonial militar – religios, urmat de depunere de coroane, iar la ora 14,30 o ceremonie similară a avut loc şi la Monumentul Eroilor români din I și al II-lea război mondial, dar şi la monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani, francezi.
De Ziua Eroilor în România sunt comemoraţi cei care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca această zi a eroilor să se desfășoare în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului. Această dată a fost stabilită şi ca urmare a Tratatului de la Versailles, unde țările beligerante s-au obligat la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.
În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!