La ora 12, la Monumentul Crucificării din fața Catedralei Mitropolitane a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor ținută de mitropolitul Banatului ÎPSS Ioan împreună cu un sobor de preoți, iar oficialitățile prezente au depus coroane de flori. Înainte de acest moment, la Catedrala Mitropolitană a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor. Lumea s-a adunat pe treptele catedralei și în zona lăcașului de cult pentru a-și cinsti eroii. La manifestări a fost prezent și Alteța Sa Principele Radu al României, în haină militară, alături de oficialități locale și județene.
La Timișoara au avut loc și continuă ceremoniile militar – religioase însoțite de depuneri de coroane cu ocazia acestei zile. La ora 9, la Monumentul Eroilor sublocotenent (post mortem) Ioan Groșaru și sublocotenet (post mortem) Ioan Lucian Leușten, în incinta unității militare 01109, str. Chișodei nr. 12 s-au depus coroane de flori. Manifestările continuă la ora 14, la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1985 – Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, iar la ora 14.45 are loc o slujbă de pomenire a eroilor, depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor români din Primul și al Doilea Război Mondial, monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani, francezi (Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei).
În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca această zi a eroilor să se desfășoare în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului. Această dată a fost stabilită şi ca urmare a Tratatului de la Versailles, unde țările beligerante s-au obligat la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!