Evenimentele din 25 mai au început la Monumentul Eroilor sublocotenent (post-mortem) Ioan Groșaru și sublocotentent (post-mortem) Ioan Lucian Leuștean, din cazarma unității militare 01109 de pe strada Chișodei, unde a avut loc o ceremonie militar – religioasă.
Marcarea Zilei Eroilor a continuat în centrul Timișoarei, la Catedrala Mitropolitană. După o slujbă oficiată cu ocazia acestei zile (Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor), manifestările au continuat pe platoul din fața lăcașului de cult. Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan a ieșit din biserică și a participat la manifestări alături de primarul Timișoarei Nicolae Robu, președintele CJ Timiș Călin Dobra, prefectul Mircea Băcală și alte oficialități.
La ora 12, la Monumentul Crucificării din fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor, urmată de depuneri de coroane și defilarea gărzii de onoare.
De la ora 14, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 (Calea Lipovei, Cimitirul Eroilor), au loc aceleași manifestări ca și la monumentul din centrul urbei. La Monumentul Eroilor Români din Primul şi al II-lea Război Mondial, Monumentele Eroilor sovietici, sârbi, germani, francezi, de la ora 14.30, vor avea loc slujba de pomenire și depuneri de coroane și se vor rosti numele a 250 de eroi români căzuți în Primul Război Mondial.
În România, în 1920 s-a stabilit Ziua Eroilor să se desfășoare în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului. Această dată a fost stabilită şi ca urmare a Tratatului de la Versailles, unde țările beligerante s-au obligat la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!