În Parcul Central, pe Aleea Personalităților, a fost dezvelit bustul regelui Carol Robert de Anjou, cel care a mutat capitala Ungariei la Timişoara în anul 1316.
“Timişoara a fost capitală a Regatului Maghiar pentru că aşa au fost rânduite lucrurile în acea perioadă a istoriei. Carol Robert de Anjou este cel care a fost rege al Ungariei şi a adus capitala Ungariei la Timişoara. Se Împlinesc 700 de ani de când Carol Robert de Anjou a mutat capitala Ungariei de atunci, Buda, la Timişoara, şi a lansat acest oraş pe calea dezvoltării urbane”, a spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Sculptorul timişorean Bela Szakats este autorul bustului regelui ungar. Carol Robert de Anjou (n. 1288, Napoli – d. 16 iulie 1342, Visegrad) a fost fiul lui Carol Martell de Anjou (rege titular al Ungariei, după stingerea dinastiei arpadiene) și al Clementiei de Habsburg. În anul 1308 a devenit rege efectiv al Ungariei sub numele de Carol I. A dezvoltat economia țării, prin impulsionarea mineritului. În contextul tulburărilor feudale a mutat capitala Regatului Ungariei la Timișoara (1316-1323), unde a fost înmormântată prima lui soție, Maria Ecaterina de Beuthen.
În 1307, Regele Carol Robert de Anjou vine la Timişoara în vizită. La întoarcerea în capitală dă ordin să se construiască la Timişoara un palat de reşedinţă. În 1316, Regele Carol Robert de Anjou mută capitala statului la Timişoara şi se mută împreună cu regina Maria-Ecaterina, principesă de Teschen, în noul palat luxos, construit foarte frumos de meşteri italieni, ca reşedinţă regală. La 19 decembrie 1317, soţia regelui Carol Robert de Anjou , regina Maria-Ecaterina, s-a stins din viaţă în palatul de la Timişoara. A fost înmormântată în biserica Sfânta Ecaterina din Timişoara; o altă variantă e că a fost înmormântată la Alba Iulia. În anul 1325 regele Carol Robert de Anjou mută capitala la Vişegrad, iar apoi la Buda. La Vişegrad, în l326, s-a născut fiul regelui, care va deveni regele Ludovic cel Mare. În 1330, regele Carol Robert de Anjou revine la Timişoara, când porneşte o expediţie, pentru a pedepsi pe voievodul Alexandru Basarab din Ţara Românească. De fapt, din această bătălie însuşi regele Carol Robert de Anjou abia a scăpat cu viaţă din luptele care au avut loc la Posada. În 1332, regele Carol Robert de Anjou vine la Timişoara, la Sărbătorile Crăciunului. Aceasta a fost ultima lui vizită la Timişoara.
Competiții sportive și concerte de Ziua Europei
În Parcul Rozelor sunt amplasate standuri de prezentare ale unor ţări membre/nemembre ale Uniunii Europene. În această locaţie, pe scena special amenajată, de la ora 11 a avut loc un concert al Fanfarei Big Band, iar elevii din școlile din județul Timiș au fost prezenşi acolo cu drapele reprezentând statele membre ale Uniunii Europene. De la ora 11:30 şi până la ora 14:00, în Parcul Rozelor are loc un program artistic susţinut de elevi ai şcolilor din Timiș, urmând ca între ora 14.00 şi 15.00 să aibă loc un alt program artistic susținut de membrii și de invitații Asociației Seniorilor din Timișoara: Formația de cântece „Tinerețe fără bătrânețe”, Formația de dansuri „Senioarele”, Formația de cântece și dansuri „Toamna însorită” din Kikinda –Serbia, Formația de cântece și dansuri din Szeged – Ungaria.
De altfel, în perimetrul Parcului Rozelor s-au desfășurat, între orele 9:00 şi 12:30, şi competiţii sportive (șah, volei, fotbal, jocuri motrice). Între orele 17 şi 18, în acelaşi loc, pe scena special amenajată, va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Timișul, iar între orele 18-18.30, un spectacol susținut de dansatoarea de flamenco Rosa Olympia Estrella.
La Galeria Pro Armia, la ora 18:00, are loc vernisajul expoziției de pictură dedicată Zilei Europei, realizată de Asociaţia Artiştilor Plastici Romul Ladea.
Ziua de 9 mai se încheie în Piața Victoriei, unde de la ora 20:00 va avea loc un concert susținut de AM Band, Anda Adam și Voltaj.
Alte articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!