Ceremonia, la care a luat parte prefectul de Timiş, Mircea Băcală, desfăşurată în Piaţa Libertăţii, a fost organizată de Instituţia Prefectului, Primăria Timişoara şi comandamentul garnizoanei. Manifestările au debutat cu un ceremonial religios, după care a fost intonat imnul de stat, în acordurile fanfarei Pro Amiciţia.
În intervenţia sa, prefectul de Timiş a afirmat că este o onoare pentru orice român să intoneze imnul naţional, care a însufleţit dorinţa de luptă şi libertate a românilor în anul 1848 şi le-a stat pe buze în timpul Revoluţiei din 1989. „Imnul de stat este cel de-al doilea simbol important al României, după drapelul naţional, ocazie cu care este obligatoriu să facem posibilă organizarea unor astfel de evenimente, tocmai pentru ca timişorenii, românii în general, să-şi aducă aminte de acele momente în care s-au jertfit eroii noştri”, a arătat Mircea Băcală, prefectul de Timiş. Potrivit prefectului, imnul transmite un mesaj social şi naţional şi nu înseamnă doar chemare la luptă, ci şi un apel către înţelepciune, muncă şi patriotism. În faţa celor prezenţi a fost susţinut un ceremonial militar, care s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 32 Infanterie Mircea din Timişoara.
Trupele de militari s-au retras în Garnizoana Timişoara în acordurile fanfarei militare, care a continuat să întreţină atmosfera.
***
Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în 1998, Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumatate de secol, “Deşteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
Citiți principiile noastre de moderare aici!