Parcul Regina Maria, considerat a fi „un parc al poporului” are copaci seculari, fântâni decorative și porți în stil Secession. De-a lungul a 155 de ani de existență, a purtat mai multe denumiri, cum ar fi: Stadt Park, Coronini, Város Liget.
„Parcul se întinde pe 4,5 ha și cuprinde specii rare de tisa și de pin alături de stejari. A fost modelat inițial, la 1850-1860 în timpul guvernării generalului conte Johann Coronini – Cromberg și, din 1867, a fost deschis publicului.
În 1891, într-o după-amiază caldă și vântoasă, parcul a fost vizitat de Împăratul Franz Iosif I. Obișnuit cu aleile răcoroase ale Schöbrunn-ului și cu parcul imperial de vânătoare din preajma Vienei, a observat cu neplăcere praful stârnit de vânt pe alei. Se spune că bătrânul inspector al parcului, Franz Fessler (1819 – 1894) i-a replicat în buna tradiție a țâfnei șăgalnice timișorene: «Dacă Majestatea Voastră ar fi vizitat parcul dimineața când aleile au fost proaspăt stropite, n-ar fi fost praf»”, povestesc cei de la MNaB.
Parcul a fost remodelat în 1910 și împrejmuit cu gardul ce îl are și acum. Crucea din marmură neagră, cu Mântuitorul răstignit, întrerupe discret liniaritatea, încă din 1916.
Bibliografie: Dan Buruleanu, Florin Medeleț, „Timișoara. Povestea orașelor sale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!