Evenimentul „Dincolo de DIZ-ABILITATE” este o ocazie cu care timișorenii pot să petreacă o zi în aer liber, să participe la ateliere și activități cu și pentru copii, unde pot afla mai multe despre autism.
Asociația Alex, Radu și Autismul marchează 10 ani de la înființare, prilej cu care fondatoarea, Georgiana Boian, dorește să aducă în fața publicului mai multe informații și să discute cu oamenii. Momentul coincide și cu Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.
„Într-o lume plină de provocări și obstacole, uneori întâmpinăm momente care ne schimbă complet perspectiva asupra vieții. Acum 14 ani, atunci când am primit diagnosticul de autism pentru Alex, nu am putut anticipa cum va arăta viitorul nostru. Doi ani mai târziu, venind diagnosticul pentru Radu, am fost încercați de provocări și greutăți într-o măsură pe care nici nu am crezut-o posibilă.
Cu toate acestea, ne-am agățat de fiecare rază de lumină, de fiecare mică victorie și am descoperit în noi puterea de a merge mai departe. Astăzi, suntem martorii unui deceniu de luptă, de creștere și de speranță”, transmite Georgiana Boian, fondatoarea asociației.
Cu această ocazie, are loc și o strângere de fonduri, pentru că Georgiana dorește să își ducă cei doi băieți, pe Alex și pe Radu, într-o tabără dedicată copiilor cu autism, care ar putea îmbunătăți semnificativ evoluția lor.
„Personal, îmi doresc din tot sufletul să îi duc pe Alex și pe Radu la un Camp Masgutova, o experiență de 8 zile de terapii intensive, 6 ore pe zi. Această oportunitate ar putea fi cheia către un progres semnificativ în evoluția lor. Cu toate acestea, pentru a îndeplini acest obiectiv, avem nevoie de sprijinul vostru. Scopul nostru este de a strânge suma de aproximativ 23.000 euro, iar nu ne vom lăsa până nu vom reuși”, a mai spus Georgiana Boian.
Este și o ocazie cu care studenții de la psihologie, PPS (psihopedagogie specială) și kinetoterapie să intre în contact cu lumea viitorilor lor beneficiari.
Activitățile au loc în intervalul orar 11:30-17:30, la foișorul din Parcul Botanic, din Timișoara. Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi AICI.
Pentru cei care doresc să sprijine Asociația Alex, Radu și Autismul, se pot direcționa 3,5% din impozitul pe venit, prin completarea formularului 230.
Se pot face, de asemenea, donații în conturile:
- RO46INGB0000999904328126 cu mențiunea „pentru MNRI Camp”
- Revolut – @georg1kea
Fundația „Pentru Voi” susține persoanele cu autism
Fundația „Pentru Voi” din Timișoara se raliază campaniei „Săptămâna acceptării autismului – Not invisible”, care se desfășoară la nivel european. Reprezentanții ONG-ului invită publicul la mai multe activități, care să ajute la vizibilitatea persoanelor cu autism din comunitate.
Astfel, se va promova incluziunea persoanelor cu autism în mai multe contexte sociale: o sesiune de cumpărături, vor vizita o expoziție la Muzeul de Artă, vor ieși la o cofetărie sau la plimbare prin centrul orașului. De asemenea, se va organiza și o ședință foto în Parcul Justiției.
„Ne focusăm pe persoanele adulte cu autism. Pentru ele, situația e mai gravă decât pentru copiii cu autism: nu există servicii specializate, sunt foarte puțini profesioniști specializați pe problematica adulților cu autism. În UK, doar 29% din persoanele adulte cu autism sunt angajate. În România, nu avem date. Ne dorim ca persoanele cu autism să fie vizibile în statistici, în servicii medicale, în legislație și politici sociale”, a declarat Laila Onu, Directorul general al fundației.
În România, deși nu există statistici oficiale legate de numărul de persoane cu autism, organizațiile de profil estimează că există în jur de 16.000 de persoane diagnosticate.
Faptul că aceste persoane sunt „invizibile” sau că nu primesc un diagnostic corect poate avea consecințe asupra calității vieții, prin îngreunarea accesului la servicii medicale, sociale, la educație și în comunitate, în general.
Citiți principiile noastre de moderare aici!