„Le urez sărbători fericite tuturor maghiarilor şi pentru fiecare dintre noi această zi de 15 martie 2012 să devină o zi memorabilă, o zi în care să avem convingere că comunitatea maghiară din judeţul Timiş, deşi a scăzut foarte mult în anii trecuţi, mai are un viitor în acest judeţ şi dorim ca acest viitor să se manifeste nu numai pe tărâmul cultural, al vieţii economice, sociale şi al învăţământului, ci şi în plan politic dacă vrem să avem un cuvânt de spus”, a afirmat Halasz.
Organizaţia UDMR Timiş a organizat mai multe manifestări, miercuri şi joi, pentru a marca izbucnirea Revoluţiei Maghiare de la 1848. Joi au avut loc depuneri de coroane la bustul lui Eftimie Murgu de pe bulevardul Revoluţiei, la placa comemorativă Gyorgy Klapka din Piaţa Sfântul Gheorghe şi la monumentul lui Petőfi Sandor din Freidorf.
„Ziua de 15 martie este o zi de sărbătoare pentru naţiunea maghiara. Este ziua în care început Revoluţia Maghiară de la 1848 la Pesta, care s-a desfăşurat în întreaga Ungarie de la vremea respectivă şi marchează de fapt momentul de început al naşterii naţiunii moderne maghiare. (…) Am organizat o serie de festivităţi pentru a ne aminti de această zi foarte importantă din istoria Ungariei. Bineînţeles că ne amintim şi de acei alţi etnici care au stat alături de noi în acest război pentru libertate şi egalitate, mă refer inclusiv la comunitatea română din Banat, respectiv din Transilvania, reprezentată în mod excelent de către Eftimie Murgu. (…) Este o zi pe care încercăm să o sărbătorim fără a trezi animozităţi etnice în aceste zone”, a adăugat Halasz Ferenc. Potrivit acestuia, în judeţul Timiş sunt sub 36.000 de maghiari la ora actuală, ponderea lor scăzând cu circa 30 la sută faţă de anul 2002. „Dacă ne gândim că în 1977 am fost undeva la 75.000-76.000 putem să constatăm că azi-mâine România scapă de problema etnică maghiară”, a conchis liderul UDMR Timiş.
Ziua maghiarilor de pretutindeni opreste accesul tirurilor spre Ungaria
Citiți principiile noastre de moderare aici!