Conform autorităților locale, în Timișoara avem aproape 100 de kilometri de piste de biciclete. Multe dintre ele sunt însă impracticabile și nu vă recomandăm să le folosiți în scop recreativ, așa că vă prezentăm câteva trasee perfecte pentru plimbările de seară sau de weekend.
Traseul nr. 1, pe pista spre sârbi
Unul dintre cel mai folosit traseu este pista de biciclete care ne duce spre granița cu Serbia. Timișorenii se înghesuie mai ales la sfârșit de săptămână la plimbare pe cei 37 de kilometri de traseu aflat pe malul Begăi. Începe de la Podul Modoș și trece prin Utvin și prin Sânmihaiu Român, iar pe drum sunt întâlnite două popasuri numai bune de luat o pauză. Mulți bicicliști folosesc același traseu înapoi spre Timișoara, însă Tion.ro vă prezintă o altă rută de întoarcere.
Se pleacă din Timișoara, se merge pe pista de pe malul Begăi, prin Utvin, prin Sânmihaiu Român, apoi se merge pe Săcălaz înapoi la Timișoara. Pe drum puteți admira și ecluza de la Sânmihaiu Român, iar ca popasuri îl aveți pe cel de la podul din Utvin, „La livadă” de la Sânmihaiu Român, biserica ortodoxă din Săcălaz. Traseul are o lungime de aproape 30 de kilometri.
Traseul nr. 2, pe pista spre sârbi și prin Peciu Nou
Un alt traseu începe de la podul de la Fabrica de țigări din Iosefin, ținând pista prin Utvin, pe la Sânmihaiu Român, cu trecere prin Diniaș, pe la Peciu Nou, prin Parța, Șag și înapoi spre Timișoara. Printre popasuri se mai află și pescăria din Peciu Nou, podul de la Parța și malul Timișului din Șag. Acest traseu este ceva mai lung, de aproape 56 de kilometri.
Traseul nr. 3, spre parcul dendrologic din Bazoș
Cel de-al treilea traseu vă poate duce de la stația de tratare a apei de pe Calea Urseni prin satul Rudicica, prin Urseni, prin Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Bucovăț și direct la parcul dendrologic din Bazoșu Nou. Popasuri se pot face oriunde pe traseu, iar la final veți constata că ați pedalat cam 40 de kilometri până înapoi în Timișoara.
În parcul dendrologic de la Bazoș veți găsi poate cel mai bătrân stejar din județul Timiș, un copac cu o circumferință de șase metri, înalt de 30 de metri și cu o vârstă de aproape 500 de ani. Vă mai puteți răcori la umbra a peste 800 de specii diferite de arbori și arbuști, adunate din toată lumea. Parcul din Bazoș are peste 100 de ani și a fost amenajat pe vremea contelui maghiar Ludovic Ambrozy.
Traseul nr. 4, pe digul Timișului
Un alt traseu vă poate duce de pe Calea Șagului prin Șag, prin Urseni, pe digul râului Timiș și vă scoate în Rudicica, iar apoi la sensul giratoriu de la AEM. Pe drum puteți vizita Mănăstirea Șag-Timișeni, dar și mănăstirea greco-catolică din pădurea Giroc, iar popasuri puteți face la pădurea din Giroc, pe malul Timișului la Șag, în Giroc sau Urseni. Traseul are o lungime de aproape 30 de kilometri.
Traseul nr. 5, prin Lunca Timișului
În două-trei ore puteți să luați o gură de aer curat și să descoperiți peisajele superbe din jurul Girocului. Traseul cu numărul 5 vă poartă prin Giroc, Chișoda, pe la Mănăstirea Șag-Timișeni, prin pădurea Giroc și pe digul râului Timiș, prin Lunca Timișului, cu întoarcere pe la cantonul pădurii Giroc și în sat. Sunt aproape 23 de kilometri de pedalat, care vă vor umple de energie. Traseul a fost gândit de un tânăr care administrează pagina de Facebook Girocul Văzut Altfel, unde puteți admira mai multe peisaje care vă vor convinge că o plimbare prin zonă este ideală pentru a evada din traficul din Timișoara.
Traseul nr. 6, prin Pădurea Verde
Nu putem uita traseele speciale de la Pădurea Verde, care există încă din 2009. Ajungeți pe traseele de mai multe dificultăți, marcate pe culori, de lângă Grădina Zoo. Sunt, mai exact, patru rute: traseul verde – cel mai scurt, de puțin peste 2 km, albastru – mediu, puțin peste 3 km, roșu – lung, aproape 4,5 km și traseul portocaliu – aproape 5 km.
Trasee mai grele
Pasionații de ciclism mai recomandă și plimbările prin zona Mașloc, pe la Buzad și Comeat, puțin mai greu de ajuns însă din Timișoara, sau Mașloc – Altringen – Comeat ori Mașloc – Șarlota – Buzad, Mașlocul fiind cam la 41 de km de oraș, precum și un traseu prin Recaș, Stanciova și Herneacova, cu urcări ceva mai grele. Un alt traseu folosit de cicliști este Ianova – Bencecu de Sus – Herneacova, care pornește, însă, cam la 20 de kilometri distanță de Timișoara.
Spor la pedalat!
Citiți principiile noastre de moderare aici!